Amerikaanse onbetrouwbaarheid..

Amerikaanse onbetrouwbaarheid..

15-06-18 10:24:00,

 

x

x

Amerikaanse onbetrouwbaarheid

x
2018 © Arend Zeevat | deze versie WantToKnow.nl/be

x

Arend Zeevat

Onbetrouwbaarheid en leugens.. Onlangs zag ik de speelfilm ‘Little Big Man’ uit 1970, met de jonge Dustin Hofman in de hoofdrol (HIER). Deze film maakte me opnieuw duidelijk hoe de Amerikaanse politiek al vanaf het ontstaan van de VS bijzonder onbetrouwbaar is gebleken en gebaseerd is op leugens, bedrog, misleiding en het geen verantwoordelijkheid nemen voor gemaakte afspraken. In dit geval gaat het om de binnenlandse Amerikaanse politiek ten aanzien van de oorspronkelijk Indiaanse bewoners van Noord-Amerika.  Mooie woorden werden gebruikt om de te bespelen partij mee te paaien en vervolgens de afspraken op papier te kunnen zetten. Daarna bleken die afspraken even gemakkelijk aan de kant te kunnen worden geschoven, als het papier waarop zij zijn weergegeven te verbranden of te versnipperen is.

De enige -bekende- foto van Chief Seattle, uit 1865. 1 Jaar voor zijn dood, hij was toen 79 jaar oud. (klik voor artikel op de site op afbeelding)

Het opperhoofd Seattle van de Dwamish-stam wist vanuit zijn natuurlijke wijsheid en intuïtie exact hoe onbetrouwbaar de Amerikaans blanke (r)overheid is. De eenvoud en logica die hij in zijn toespraak in 1854 weergaf, naar aanleiding van voorstellen van de toenmalige Amerikaanse regering tot het aankopen van grond van de stam, is simpel en spreekt tot het hart van de mens. De diepe verbinding, die dit Indiaanse opperhoofd voelde met de natuur,getuigt van grote wijsheid en vooral van een diep respect voor die natuur. Hij zei onder andere het volgende:

“Het grote opperhoofd in Washington heeft gesproken: hij wenst ons land te kopen. Het grote opperhoofd heeft ook woorden gesproken van vriendschap en vrede. Dat is zeer goed van hem, omdat we weten dat hij onze vriendschap niet nodig heeft. Maar we zullen over uw aanbod beraadslagen, want we weten dat als wij ons land niet verkopen de blanke man met zijn geweren komt en het in bezit neemt.

Hoe kun je de lucht, de warmte van het land verkopen? Dat is voor ons moeilijk te bedenken. Als wij de prikkeling van de lucht en het kabbelen van het water niet kunnen bezitten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: