11 thesen – Over organiseren en revolutionaire praktijk voor een fundamentele heroriëntatie van links-radicale politiek

20-06-18 11:00:00,

Hieronder vind je de 11 Thesen van de groep kollektiv, een groep die zich in het voorjaar van 2016 in Bremen (Duitsland) gevormd heeft. Deze groep probeert met deze tekst (en het praktische project dat ze hieraan hebben gekoppeld) een actieve bijdrage te leveren aan de poging om de links-radicale beweging uit de impasse te trekken waar deze zich momenteel op veel plekken in Europa (en daarbuiten) in bevindt. Op Globalinfo zal de komende tijd twaalf weken lang elke week een these verschijnen. De complete tekst zal daarna gebundeld worden en ook in pamfletvorm verschijnen. In het najaar van 2018 zal hierover vervolgens een discussietour georganiseerd worden om de inhoud van deze tekst verder te bespreken.

(Door Kollektiv, Bremen, vertaling Tommy Ryan. Deze en komende onderdelen van de serie zullen terug te vinden zijn onder de tag ’11thesen’)

De tekst is oorspronkelijk in het Duits verschenen en is inmiddels vertaald naar het Engels, Turks, Farsi en nu dus ook naar het Nederlands. De Nederlandse versie is lichtelijk aangepast om te zorgen dat deze beter aansluit op de Nederlandse context. De context komt zodanig overeen dat dit vooral terug te vinden is in dat de referentie aan de Duitse samenleving is uitgebreid met die aan de Nederlandse en soms de Noordwest-Europese samenleving, en soms gewoon de referentie aan Duitsland weggelaten.

We trappen af met de inleiding, die verdere toelichting geeft over de komende thesen en de aanleiding voor het schijven van de 11 thesen.

11 thesen

Over organiseren en revolutionaire praktijk voor een fundamentele heroriëntatie van links-radicale politiek – kritiek en perspectieven

kollektiv, Bremen

Deze thesen zijn oorspronkelijk in het Duits verschenen, mei 2016
Vertaling door Tommy Ryan

Inleiding

Naast een stille onmacht – veroorzaakt door de steeds scherpere aanvallen van het kapitalistische systeem en de ontbrekende kracht van de linkse bewegingen – nemen wij in de afgelopen jaren echter ook een hoopgevende, nieuwe, zoekende beweging onder links en links-radicalen waar. De vraag naar een daadwerkelijk alternatief voor het kapitalisme wordt weer sterker bediscussieerd, of, in ieder geval wordt de discussie hierover steeds belangrijker gevonden. Daarnaast wordt daarbij ook de vraag gesteld met welke concrete middelen en methoden een daadwerkelijke omwenteling van het kapitalistische systeem denkbaar zou kunnen zijn.

 » Lees verder