Griekenland: de zogenaamde schuldenvermindering is een goocheltruc

25-06-18 05:00:00,

Eric Toussaint, van de onderzoeksorganisatie naar de gevolgen van schulden CADTM, werd ge-interviewed door Marie Brette voor TV5 Monde. Over de triomfantelijke aankondiging van EU-politici dat Griekenland eindelijk door de crisis heen zou zijn en geen geld meer hoeft te lenen. 

(Eric Toussaint interview door Marie Brette voor TV5 Monde, bron website CADTM, vertaling globalinfo.nl Illustratie: René Magritte – cc In het Engelse origineel bij CADTM staan bepaalde begrippen verklaard in een uitklaptekst, dat is hier niet overgenomen)

Eric Toussaint, wat vindt u van de overeenkomst tussen de ministers van de eurozone? Is Griekenland nu door de crisis heen gekomen?

E.T .: De crisis is helemaal niet voorbij. Daar komt bij dat vanuit het oogpunt van de Europese leiders de situatie ook niet bijzonder geniaal is. Schuldvermindering claimen, terwijl het in feite een vertraging van tien jaar is in het terugbetalen van een deel van de Europese partners van Griekenland, is een poging om een illusie te creëren. De bedragen die verschuldigd zijn aan het IMF, de ECB, het Europees Stabiliteitsmechanisme en aan particuliere schuldeisers maken geen deel uit van de regeling. Ze gaan gewoon door zoals altijd. Het IMF heeft sinds 2010 € 5 miljard winst gemaakt aan de Griekse schuld en de ECB heeft € 8 miljard verdiend. De maatregelen die de terugbetaling over een langere periode spreiden, zijn een troostprijs voor de Tsipras-regering die de door harde bezuinigingen gestuurde hervormingen die de afgelopen drie jaar zijn geëist door de crediteuren, nauwgezet heeft toegepast. Tsipras moet het Griekse volk kunnen vertellen dat het bezuinigingsprogramma eindelijk werkt. Tegelijkertijd moet het antisociale beleid van de schuldeisers worden versterkt. Griekenland is de zondebok voor het beleid van de Europese Unie. De Griekse leiders wilden laten zien door de overeenkomst die op 22 juni werd gesloten dat particuliere beleggingsfondsen veilig Griekse waardepapieren kunnen kopen na eind augustus onder volledige institutionele garanties.

Griekenland is de zondebok voor het beleid van de Europese Unie.

Wat is de Griekse economische situatie?

E.T .: Verschrikkelijk, het BBP is ongeveer 30% lager dan in 2009/10. De algemene economische indicatoren van Griekenland zijn zeer slecht. Driehonderdvijftigduizend hooggekwalificeerde jonge professionals zijn vertrokken naar Duitsland,

 » Lees verder