Israëlische wetenschappers boycotten Israëlisch hoger onderwijs in illegale nederzettingen – The Rights Forum

Israëlische wetenschappers boycotten Israëlisch hoger onderwijs in illegale nederzettingen – The Rights Forum

27-06-18 06:33:00,

Nieuws

BDS

Het Joodse Huis Im Tirtzu Horizon 2020 nieuwsanalyse

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

BDS / Israëlische wetenschappers boycotten Israëlisch hoger onderwijs in illegale nederzettingen

Een opmerkelijke boycot: de Israëlische beroepsvereniging van antropologen zal niet langer samenwerken met Israëlische instellingen voor hoger onderwijs in de illegale nederzettingen.

De universiteit van de illegale Israëlische ‘nederzetting’ Ariel op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever.Alex Levac / Haaretz 

De beroepsvereniging besloot tot de boycot met 49 stemmen voor en 25 tegen, schrijft Haaretz (€). De antropologen zullen iedere vorm van interactie met de universiteit van Ariel en twee hogescholen in de Israëlische kolonies (‘nederzettingen’) uit de weg gaan. Het lidmaatschap van de beroepsvereniging blijft wel open voor antropologen die aan die instellingen werken, en onderlinge contacten op individuele basis blijven mogelijk.

Sluipende annexatie

De opmerkelijke stap is een reactie op een in februari aangenomen wet, waarmee de instellingen in de illegale kolonies onder de jurisdictie van de Israëlische Raad voor het Hoger Onderwijs werden gebracht. De antropologen stellen dat daarmee de wetenschapsbeoefening in Israël is ‘gepolitiseerd’ en dat medewerkers van Israëlische instellingen voor hoger onderwijs feitelijk tot ‘steun aan de bezetting en de pogingen tot annexatie van bezet gebied’ worden gebracht.

De wet was een initiatief van het parlementslid Shuli Moalem-Refaeli van Het Joodse Huis, de religieus-nationalistische regeringspartij die pleit voor Israëlische annexatie van grote delen van de bezette Palestijnse Westelijke Jordaanoever. De partij, bolwerk van de extremistische kolonistenbeweging, maakte er geen geheim van de wet als een opstapje naar annexatie van de illegale ‘nederzettingen’ te zien. Samen met veel andere maatregelen is de wet onderdeel van wat wordt aangeduid als een proces van ‘sluipende annexatie’.

Internationale academische boycot

Eerder al liet ook het hoofd van de beroepsvereniging van Israëlische sociologen, Uri Ram, weten niet te willen samenwerken met de Israëlische instellingen in de kolonies.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: