27-06-18 08:13:00,

De aap komt uit de mauw. Het is je wellicht niet ontgaan, afgelopen weken was het Europarlement in het nieuws om Mark Zuckerberg vragen te stellen over de privacy van Europese gebruikers bij Facebook. Bijzonder: het EP maakt zich ineens druk over het beschermen van de rechten van het Europese volk? Gelukkig kreeg het EP geen antwoorden, gevolgd door een geheim achterkamertjes overleg met Zuckerberg. En uiteraard leuk: achteraf als europarlementarier gezellig op de foto met ‘Zuck’, leuk voor de kids. Juist.

Vandaag was in het nieuws waarom het Europees parlement zich ineens zoveel zorgen maakt over de privacy van bevolking (normaliter is de bevolking immers van geen enkel belang bij het Europarlement) en Facebook. De reden: De Europese verkiezingen.

Facebook belooft er alles aan te doen om nepnieuws te bestrijden tijdens de verkiezingen voor het Europese Parlement volgend jaar. Het bedrijf zal nep-gebruikersaccounts verwijderen en alle samenwerking verlenen aan landelijke electorale commissies, aldus Joel Kaplan tijdens de hoorzitting. [via FD]

Juist. Het recente gedoe van het EP rond Facebook was twee ledig: Deel 1 – het filteren van alle EU kritiek. Overduidelijk boven beschreven. En Deel 2…

Deel 2: Wanneer de Pro-EU partijen het flink voor de kiezen krijgen bij de verkiezingen – en die aanname lijkt gegrond gebaseerd op diverse recente lidstaatverkiezingen in Europa – dan heeft de EU een prachtige aanvalsmethode: Russische beïnvloeding en grootschalige misleiding van de bevolking. (Grappig hoe anderen verweten wordt wat ze zelf doen.) Het verhaal zal worden: Het volk is wel Pro-EU maar heeft zich helaas laten beïnvloeden door ‘nepnieuwscampagnes’ van ‘trollen’ uit ‘Rusland’.

De afwezige Deel 3: Privacy voor de Europese bevolking – een non-issue voor wat betreft het Europarlement. Daar ging het uiteraard nooit om. Juist niet, zou ik zeggen. De uitnodiging van Facebook’s Zuck ging niet over privacy-zorgen, maar over het censureren van ‘het nieuws’ op Facebook in het voordeel van het Europarlement. Het hele privacyverhaal was slechts het plausibel klinkende excuus. Dat verklaart ook meteen waarom de EU het overleg met Zuckerberg eigenlijk volledig achter gesloten deuren wilde houden.

Censuur,

 » Lees verder