Kan nieuwe president Mexico iets veranderen aan corruptie, war on drugs en Trumps migratiebeleid?

11-07-18 04:03:00,

Mexico heeft een nieuwe president. Er komt met Andrés Manuel López Obrador niet enkel een nieuw persoon aan de macht, maar met hem gaat een geheel nieuwe politieke richting de tweede grootste economie van Latijns-Amerika regeren. De “Bernie Sanders” van Mexico, wordt hij genoemd. En: “een progressieve anti-Trump-kandidaat”, een “overwinning” en “hoop” niet alleen voor Mexico, maar “voor de hele regio”. Maar wat gaat hij kunnen (en willen) veranderen? We spraken met de Nederlandse journalist Jan-Albert Hootsen die al jaren in Mexico woont.

“De terugkeer van een progressieve wind door Latijns-Amerika”, schrijft de Britse krant The Guardian in de nacht van maandag 2 juli. De 65-jarige López Obrador heeft dan net de presidentsverkiezingen gewonnen. Voor het eerst sinds 1929 staat een zogenoemde linkse leider aan het roer van Mexico. 71 jaar lang zat de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) er onafgebroken op de regeringsstoel en van 2000 tot nu wisselde die partij de macht met de christelijke conservatieve Nationale Actiepartij (PAN).

Volgens de Amerikaanse krant The New York Times vertegenwoordigt deze uitslag een duidelijke afwijzing van de huidige status quo in het land. Deze werd het laatste kwarteeuw dus bepaald door de centrumpartijen PRI en PAN die de globalisering omarmden. Vele Mexicanen hebben niet het gevoel dat dit beleid hen diende.

Links of rechts?

López Obrador kan daar volgens 53 procent van de stemmen grote verandering in brengen. John Feffer van de Amerikaanse nieuwssite Common Dreams noemt hem de “Bernie Sanders van Mexico”. Beiden waren eerst burgemeester van een stad – al is Mexico City met bijna 9 miljoen inwoners toch iets groter dan Burlington, Vermont met 42.000 inwoners. “En beiden regeerden op dezelfde pragmatische manier”, vindt Feffer.

Een vergelijking met buitenlandse politici is volgens Jan-Albert Hootsen (36), die al 11 jaar in Mexico woont en als journalist werkt, echter niet te maken. “López Obrador is links en progressief op sociaal-economisch gebied maar niet op vlak van ethische kwesties. Homoseksualiteit, abortus, gelijke genderrechten, over al deze onderwerpen spreekt hij zich niet uit. Hij is heel gelovig en heeft altijd sterke banden gehad met het ultra-conservatieve deel van de katholieke kerk in Mexico City”, vertelt Hootsen. “López Obrador kan alleen beschreven worden vanuit de Mexicaanse politiek. We moeten hem zien als een door en door typisch Mexicaanse populist.”

Wat houdt dat dan in?

 » Lees verder