Metropoolregio negeert mensenrechten en verleent busbedrijf EBS opnieuw een vergunning – The Rights Forum

Metropoolregio negeert mensenrechten en verleent busbedrijf EBS opnieuw een vergunning – The Rights Forum

13-07-18 07:39:00,

Nieuws

Ondanks protesten

onverantwoord ondernemen Metropoolregio EBS Egged docP VN-Mensenrechtenraad Zwarte lijst mensenrechten

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

Ondanks protesten / Metropoolregio negeert mensenrechten en verleent busbedrijf EBS opnieuw een vergunning

Busmaatschappij EBS, onderdeel van het bij mogelijke oorlogsmisdaden betrokken Israëlische bedrijf Egged, mag het openbaar vervoer in de streek Haaglanden gaan uitvoeren. Het is de tweede vergunning die EBS van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag krijgt. Een oproep van The Rights Forum om de mensenrechten te respecteren werd door de regio afgedaan als ‘niet aan de orde’.

Marc Rosier van de Metropoolregio (rechts) en EBS-directeur Wim Kurver beklinken de samenwerking in de streek Haaglanden. Omroep West 

Woensdag maakte de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) bekend dat Egged Bus Systems (EBS) het vervoer mag gaan uitvoeren in de streek Haaglanden. De vergunning loopt van augustus 2019 tot eind 2030 en omvat de gemeenten Westland, Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Zoetermeer en Wassenaar. Het is de tweede vergunning die EBS van de MRDH krijgt. Vanaf eind 2018 mag het al aan de slag in Voorne-Putten en Rozenburg.

Mensenrechtenbeleid genegeerd

Een oproep van The Rights Forum aan de MRDH om EBS uit te sluiten van vergunningen vond geen gehoor. The Rights Forum herinnerde de MRDH en de 23 gemeenten die er deel van uitmaken eraan dat moederbedrijf Egged op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever betrokken is bij illegale activiteiten, schendingen van de mensenrechten en mogelijke oorlogsmisdaden. Om die reden staat Egged op een (voorlopige) ‘zwarte lijst’ van de VN-Mensenrechtenraad.

Op basis van het Nederlandse mensenrechtenbeleid en de (inter)nationale gedragscodes op het terrein van ondernemen en mensenrechten – de OESO-richtlijnen, de UN Guiding Principles on Business and Human Rights en het Nationaal Actieplan Bedrijfsleven en Mensenrechten – dienen Nederlandse overheden afstand te bewaren tot bedrijven die direct of indirect betrokken zijn bij rechtenschendingen.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: