De bijna ongestoorde handel en wandel van faillissementsfraudeurs

De bijna ongestoorde handel en wandel van faillissementsfraudeurs

14-07-18 09:03:00,

Ruim 1 miljard euro verdwijnt jaarlijks in de zakken van faillissementsfraudeurs; toch lijken ze er keer op keer mee weg te komen. Follow the Money dook in de zakelijke carrière van Roge van der W., een ‘bedrijvendokter’ die de afgelopen decennia meer faillissementen op zijn naam heeft staan dan er euro’s aan schuldeisers zijn uitgekeerd. Wat maakt de bestrijding daarvan zo lastig?

‘Theo, ik heb een bootje voor je.’ Dat aanbod kreeg botensloper Theo Reitsma uit het Friese dorp Kootstertille begin juni 2013 van ene Rommert Gerben van der W. ‘Ik kende hem niet, maar ik kocht wel vaker boten van onbekenden,’ vertelt Reitsma. Terwijl hij een trek neemt van zijn shagje, wordt een flinke schram op zijn arm zichtbaar. Reitsma kocht het ‘bootje’, een coaster genaamd Sunrise-Rotterdam. ‘We deden handjeklap en kwamen uit op een bedrag van 69 duizend euro. Dat was een superdeal, want het schroot zou me schoon aan de haak twee ton opleveren.’ Geld dat Reitsma goed kon gebruiken: ofschoon hij al 31 jaar in het vak zat, verkeerde zijn bedrijf in zwaar weer.

De deal was in orde, en zo kreeg ‘Roge’ van der W. een voet tussen de deur bij Theo Reitsma Recycling BV. Van der W. schoof vervolgens iemand naar voren die orde op zaken kon stellen: Fred K. nam zijn intrek in Reitsma’s kantoor.

Volgens Reitsma vond er vervolgens een soort coup plaats. In samenwerking met een personeelslid van Reitsma werd er buiten hem om een tweede BV opgericht: Vooruit Recycling BV, met als bestuurder de privéholding van Roge van der W. Klanten kregen de opdracht om de facturen voortaan aan hen te voldoen. ‘In 7 weken tijd was mijn bedrijf 550 duizend euro lichter gemaakt,’ foetert Reitsma. ‘Roge heeft alle omzetten afgepakt en de inkopen niet meer betaald. Ja, toen was ik even ridder te voet.’ Op 10 september 2013 – drie maanden na de kennismaking met Roge – werd zijn bedrijf failliet verklaard. Reitsma deed aangifte van oplichting. 

Hoewel er volop met faillissementen wordt gefraudeerd, is de pakkans slechts 10 procent

Deze zaak van Reitsma staat niet op zich. Rommert Gerben van der W. (54) is sinds 1988 betrokken bij een schier onuitputtelijke reeks dubieuze deals en faillissementen in heel Nederland. Keer op keer duikt hij op met nieuwe bedrijven,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: