Israël weigert Nederlanders toegang wegens ‘anti-Israëlische activiteiten’ – The Rights Forum

Israël weigert Nederlanders toegang wegens ‘anti-Israëlische activiteiten’ – The Rights Forum

21-07-18 06:41:00,

Nieuws

War on BDS

CodePink Kifaia Gilad Erdan Zwarte lijst BDS-beweging War on BDS Oorlog tegen BDS Israël-lobby BDS

ABP: stop met investeren in Israëls kolonisering

Teken de petitie

Teken nu!

War on BDS / Israël weigert Nederlanders toegang wegens ‘anti-Israëlische activiteiten’

Twee Nederlandse vrouwen zijn bij aankomst in Israël teruggestuurd naar Nederland. Zij zouden betrokken zijn bij oproepen tot een boycot van Israël en andere ‘activiteiten tegen de staat’.

Cartoon van Carlos Latuff voor Mondoweiss.net.  

Het gaat om de Nederlandse vrouwen Lydia de Leeuw en Pauline Overeem, die beiden als onderzoeker werkzaam zijn voor de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). De Leeuw is daarnaast als bestuurslid verbonden aan de stichting Kifaia, die zich inzet voor medische hulpverlening aan de bevolking van Gaza en nauw samenwerkt met de Palestinian Medical Relief Society. In oktober 2017 publiceerde The Rights Forum een artikel van De Leeuw, getiteld Gaza sterft in stilte door illegale blokkade Israël.

Oorlog tegen BDS

De twee vrouwen werd vrijdag bij aankomst op de luchthaven van Tel Aviv de toegang tot Israël ontzegd in opdracht van minister Aryeh Deri van Binnenlandse Zaken. In een persbericht schrijft Deri dat De Leeuw om meerdere redenen is teruggestuurd, ‘onder andere omdat zij pleit voor boycots van Israël en consequent deelneemt aan activiteiten tegen de staat’.

Deri handelde op advies van minister Gilad Erdan van Strategische Zaken, Openbare veiligheid en Hasbara (‘Publieke diplomatie’, lees: propaganda). Erdan coördineert de zogenoemde ‘Oorlog tegen BDS’, de bikkelharde strijd van de Israëlische regering en de internationale ‘Israël-lobby’ tegen de BDS-beweging. Die internationale beweging wil Israël door middel van boycots, desinvesteringen en sancties (BDS) dwingen de rechten van de Palestijnen en het internationaal recht te respecteren.

Volgens een verklaring van Erdan spreekt De Leeuw frequent op ‘BDS-evenementen’ en was zij actief binnen ‘BDS Nederland’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: