#Censuur Facebook & Twitter is einde sociale media, lang leve de websites – De Lange Mars Plus

12-08-18 10:26:00,

Vrijheid van meningsuiting?

Nadat Facebook het vorige account van Russia Today (met een paar miljoen volgers) heeft verwijderd, houden de verenigde sociale media grote schoonmaak in de maanden erna. Het meest recente cyberfeit is de verwijdering van Infowars van  Alex Jones. Over de voordelen van het begin van het einde van de sociale media giganten als nieuwsbron.

Bij het lezen van de lijst met sociale media die Infowars de nek omdraaien komt het besef in wat voor gespleten online wereld we zijn terechtgekomen. Facebook heeft eind december 2017 aangegeven dat ze schoonmaken op verzoek van de Amerikaanse en Israëlische regering. En het is een logische aanname dat wanneer de sociale media enorme advertentie-opbrengsten behalen van multinationals als farmaceutische bedrijven en bijvoorbeeld Monsanto/Bayer dat kritische websites in de verste uithoek van deze platforms worden weggestopt of helemaal verwijderd (zoals de lijst van geschrapte gezondheidssites aan het einde van dit artikel).

Infowars, het conservatieve nieuwsprogramma van Alex Jones, wordt begin augustus verwijderd van de volgende platforms: – Facebook,– YouTube, – Apple, – Google Podcast, – Spotify, – TuneIn, – Spreaker, – iHeartRadio, – Audioboom, – Pinterest, – MailChimp, – Stitcher, – Disqus, – Sprout Social en – LinkedIn.

Hun app blijft echter toegankelijk en stijgt naar verluid enorm in populariteit.

In het libertaire Amerikaanse kamp vallen ook in deze periode slachtoffers. Onder andere de anti-oorlog en libertarische Twitter users Peter Van Buren (whistleblower), Scott Horton (Antiwar.com Editorial Director), en Daniel McAdams (Ron Paul Institute Director) worden opgeschort of verwijderd.

Sociale media platforms zijn destijds opgericht met het doel internetgebruikers bij elkaar te brengen en het voor hen gemakkelijker te maken met elkaar te communiceren. Het is nooit de bedoeling geweest hiervan verkapte nieuwssites te maken. De nieuwssites daarentegen zien (zagen) dit als een aantrekkelijke optie om meer bekendheid te krijgen. Het is zeer waarschijnlijk dat sites als RT en Infowars een groot deel van hun populariteit te danken hebben aan deze sociale media. In feite liften zij mee op het weergaloze succes van de platforms. Tot nu toe.

Met name alternatieve media zullen zich in de toekomst dus steeds meer zich moeten profileren zonder dat ze nog langer gebruik kunnen maken van de Facebooks van deze wereld.

 » Lees verder