Schoonheid ligt vast in een magisch getal: de gulden snede – De Lange Mars Plus

Schoonheid ligt vast in een magisch getal: de gulden snede – De Lange Mars Plus

12-08-18 07:10:00,

Van oudsher wordt dit getal, de ‘gulden snede’ of Phi (φ) beschouwd als iets dat de ultieme verhouding van perfectie, harmonie en goddelijkheid weergeeft. Kan schoonheid berekend worden of ligt de charme van schoonheid juist in het onvoorspelbare, het onberekenbare? Door de geschiedenis heen heeft de Gulden Snede veel nieuwsgierigheid opgeroepen en terecht want we komen het getal tegen in zowel kunst, design als de natuur en allerlei andere onderdelen van het leven.

Gulden Snede

Phi (φ) is ongeveer gelijk aan 1,61803398875. Het is bekend onder namen als de ‘Gulden Snede’, gouden verdeling’ (sectio aurea), ‘gulden regel’ (ratio aurea) of ‘goddelijke verhouding’ (proportio divina).

Er wordt van dit verhoudingsgetal beweerd dat het een gevoel van balans, harmonie en natuurlijke schoonheid in design oproept bij de toeschouwer. Op de een of andere manier heeft de mensheid de ‘goddelijke verhouding’ zowel bewust als onbewust toegepast.

Door de eeuwen heen heeft het de Grieken gefascineerd, mensen tijdens de Renaissance, een 17e eeuwse sterrenkundige en 21e eeuwse romanschrijvers.
Het is beschreven door Euclides in ‘Elementen’ circa 300 B.C., door Luca Pacioli, een tijdgenoot van Leonardo Da Vinci, in ‘De Divina Proportione‘ in 1509,

door Johannes Kepler rond 1600 en door Dan Brown in 2003 in zijn roman novel ‘De Da Vinci Code’.

Het is zeker dat Leonardo da Vinci op de hoogte is geweest van de Gulden Snede, doordat hij de illustraties heeft verzorgd in het boek van Luca Pacioli.

Ik zal de lezer niet vermoeien met wiskundige bespiegelingen, het meest elementaire van phi is dat het een verhoudingsgetal is. Als je een rechthoek neemt dan is de lange zijde gelijk aan 1,618 (Phi) vermenigvuldigd met de korte zijde. Op deze manier krijg je een ‘gulden rechthoek’.

In credit cards is de gulden driehoek, de gulden verhouding toegepast.

Dat kan je zelf controleren als volgt:

Als de diagonale lijn de hoek A raakt, dan hebben deze visitekaartjes (foto) de juiste verhouding van de gulden snede. Dit hebben ze in tegenstelling tot credit cards dus niet.

Hoe vind je Phi of de Gulden Snede?

 » Lees verder