EU veroordeelt uitbreiding nederzettingen, maar sancties blijven nog altijd uit – The Rights Forum

EU veroordeelt uitbreiding nederzettingen, maar sancties blijven nog altijd uit – The Rights Forum

26-08-18 07:04:00,

Nieuws

Kolonisering

Al-Jabal Abu Dis Nederzettingen Peace Now Ma’ale Adumim Khan al-Ahmar Bedoeïenen EU Kolonisering nieuwsanalyse

Kolonisering / EU veroordeelt uitbreiding nederzettingen, maar sancties blijven nog altijd uit

De Europese kritiek op Israëls illegale kolonisering van bezet Palestijns gebied heeft een ritueel karakter. Israël trekt zich er niets van aan. Sinds het aantreden van Donald Trump is het tempo van de kolonisering fors opgevoerd.

De illegale Israëlische kolonie Ofra op de bezette Westelijke Jordaanoever.The Yeshiva World 

Donderdag uitte de Europese Unie (EU) scherpe kritiek op de recente Israëlische stappen voor verdere uitbreiding van de illegale kolonies (‘nederzettingen’) in bezet Palestijns gebied. In de afgelopen twee weken brachten de Israëlische autoriteiten de bouw van meer dan tweeduizend nieuwe woningen naderbij. Een deel ervan kreeg definitief groen licht, een ander deel werd in het planningsproces een stap dichterbij gebracht.

Rituele kritiek

De EU herhaalt dat Israëls koloniseringsbeleid een grove schending is van het internationaal recht, en bovendien de realisering van een Palestijnse staat in gevaar brengt en vrede in de weg staat. De Unie predikt ook nu weer dat een tweestatenoplossing het enige realistische en levensvatbare recept is om ‘de legitieme aspiraties van beide partijen te vervullen’.

De Europese kritiek is een herhaling van zetten, een ritueel waarvan iedereen weet dat het zinloos is zolang er geen sancties aan worden verbonden. Israël trekt zich niets aan van Europese kritiek en het internationaal recht, en bouwt zowel in Oost-Jeruzalem als op de Westelijke Jordaanoever rustig verder. Openlijk stelt het dat het beide namens ‘het joodse volk’ opeist en het Palestijnse recht op een eigen staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad niet erkent.

Tegelijkertijd maakt de Israëlische premier Netanyahu er geen geheim van dat hij zo veel mogelijk verdeeldheid probeert te zaaien binnen de EU. Daartoe cultiveert hij innige banden met de autoritaire regeringen in Midden- en Oost-Europa, bovenal met die van de Hongaarse premier Viktor Orbán, die volgens critici niet van antisemitische smetten vrij is.

Ook het huidige bezoek van Netanyahu aan de Baltische staten staat in het teken van het counteren van wat hij noemt ‘de oneerlijke en onvriendelijke behandeling die Israël in Brussel ten deel valt’,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: