Net rond Iran wordt aangehaald | Uitpers

26-08-18 07:43:00,

Iraniërs geselen zich symbolisch met speelgoed roeden bij de herdenking van imam Hoesein, de zoon van Ali – de stichter van het sjiisme. De westerse geseling komt harder aan (foto pvb-uitpers)

Europa blies, bij monde van Federica Mogherini, hoge vertegenwoordigster van de Europese Unie voor buitenlandse politiek, hoog van de toren toen president Trump op 6 augustus 2018 opnieuw zware handelssancties oplegde aan Iran. Waaronder landen, bedrijven en personen gestraft kunnen worden door de Verenigde Staten als zij handel met de islamitische republiek blijven drijven of de dollar gebruiken in transacties met Iran. De Europese bedrijven zouden op de volledige steun en vergoeding van de EU kunnen rekenen. Ook zou het de bedrijven verboden zijn de eenzijdige Amerikaanse sancties na te leven. Even stoere taal werd eerder al gesproken op een speciale top van de Europese ministers van buitenlandse zaken toen de sancties in zicht kwamen. Die beloften blijken nu ijdel en waardeloos.

Sedert 6 augustus hebben immers al een hele reeks grote Europese bedrijven zich teruggetrokken uit Iran. In de energiesector schortte het Franse oliebedrijf Total zijn grootscheepse investeringsplannen in Iraanse wateren in de Golf op, vooraleer uiteindelijk alle activiteiten in het land te staken. In de autosector wierpen het Duitse Daimler (Mercedes-Benz) en de Franse bedrijven Renault en PSA (Peugeot-Citroën) de handdoek in de ring.

Liegt Mogherini?

Het zijn lang niet de enige grote bedrijven die hun laars lapten aan de harde taal van Mogherini. De laatste belangrijke in de rij zijn de luchtvaartmaatschappijen Air France en British Airways die stoppen met vluchten naar Teheran omdat ze “commercieel niet interessant” zijn. Duidelijk een drogreden want ze vrezen dat, zoals ook eerder genoemde industrieën, hun belangen in de VS door strafmaatregelen zouden kunnen worden geschaad.

En de Amerikaanse markt is nu eenmaal veel groter en belangrijker dan de Iraanse. Tegen die realiteit kan zelfs Mogherini, ondanks haar grootspraak, niet op – ze heeft er overigens ook de middelen niet voor. Wellicht liegt ze gewoonweg en wil ze, zoals de meeste Europese regeringen, de VS niet voor het hoofd stoten. Ze steunt eigenlijk wel de door de VS nagestreefde totale onderwerping of ineenstorting en vernietiging van Iran. Ze staat achter de VS in hun bewering dat Iran een gevaar is voor de hele regio en zit daarom,

 » Lees verder