Kamerlid Van Haga zet zichzelf ‘op afstand’ van zijn bv’s, maar strijkt de winst daaruit nog altijd op

Kamerlid Van Haga zet zichzelf ‘op afstand’ van zijn bv’s, maar strijkt de winst daaruit nog altijd op

27-08-18 10:05:00,

VVD-Kamerlid Wybren van Haga heeft het niet makkelijk: de combinatie vastgoedspeculatie en politiek is even explosief als een wandeling in een mijnenveld. Van Haga ligt onder vuur vanwege zijn handelswijze als huurbaas: de 51-jarige ingenieur zit sindsdien op de schopstoel. De zaak is brisant: zou Van Haga uit de fractie worden gezet maar weigeren zijn zetel in te leveren, dan verliest de regeringscoalitie haar nipte meerderheid van 76 zetels in de Tweede Kamer. De kwestie laat tevens zien dat er nogal wat schort aan de regels over het opgeven van giften en neveninkomsten in de Kamer.

Dit stuk in 1 minuut

  • Sinds zijn installatie als Kamerlid is er gedoe over Van Haga’s vastgoedportefeuille. Van Haga beheert in zijn bv Sjopperdepop een vastgoedportefeuille van 18 miljoen euro en bezit daarnaast privé 51 woningen.
  • In een aantal van deze huurwoningen zitten meer huurders dan wettelijk is toegestaan. Van Haga wilde zijn huurders via hun huurcontract  laten opdraaien voor zijn wetsovertredingen: zij zouden de boetes moeten betalen.
  • Hij is niet het enige Kamerlid dat zakelijk actief is naast zijn politieke loopbaan. Kamerleden moeten dergelijke neveninkomsten opgeven. Een register darvan wordt gepubliceerd, en boven een bepaald bedrag worden hun neveninkomsten van hun Kamersalaris afgetrokken.
  • Er is echter geen toezicht op de volledigheid van het register. Onderzoek leert dat sommige giften – denk aan het penthouse van Alexander Pechtold – en neveninkomsten niet in het register zijn opgenomen.
  • Van Haga meldde bij het register dat hij 1000 euro per maand bijverdient als advisieur van zijn eigen bv, maar meldt niet de winst die hij daar verzamelt: die beloopt tonnen per jaar. Winst uit bv’s geldt ook als inkomen.


Lees verder

Sinds zijn installatie als Kamerlid op 31 oktober 2017 is er gedonder over Van Haga’s vastgoedportefeuille. Van Haga beheert in zijn bv Sjopperdepop een vastgoedportefeuille van 18 miljoen euro en bezit daarnaast privé 51 woningen. In een aantal daarvan zitten meer huurders dan wettelijk is toegestaan. Sinds 1 januari 2017 moet de verhuurder een vergunning hebben wanneer een woning door meer dan twee mensen wordt gedeeld, en die had hij niet.

Tim Hofman van BNN/Vara zocht Van Haga op en confronteerde hem met clausules in zijn huurcontracten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: