Leugenachtige propaganda van de Europese Centrale Bank

27-08-18 11:36:00,

De Europese Centrale Bank (ECB) lanceerde begin augustus de blijde boodschap dat haar beleid van de afgelopen jaren de ongelijkheid in de eurozone verminderd heeft (How the ECB’s policy has reduced inequality). Wie enigszins vertrouwd is met de publicaties van onze Centrale Bank denkt waarschijnlijk aan een ellenlang Engelstalig document vol wiskundige formules en verwijzingen naar nog meer documenten vol formules. Mis! Het gaat om een videofilmpje van nog geen twee minuten, dat via Youtube verspreid wordt, met ondertiteling gaande van Bulgaars over Nederlands tot Zweeds.

(Door door Herman Michiel en Koen Meul, oorpsronkelijk verschenen bij Ander Europa foto Frank Friedrichs cc/flickr)

Het format lijkt dus meer op dat van een commercieel reclamefilmpje of verkiezingspropaganda van een of andere partij. En inderdaad, het gaat om platte en zelfs leugenachtige propaganda. “Nieuw onderzoek toont aan dat het ECB-beleid de ongelijkheid in de eurozone verminderde“, aldus de aankondiging, maar men doet zelfs niet de moeite om te zeggen over welk “nieuw onderzoek” het gaat.

Het filmpje neemt het expliciet op tegen “sommige critici” die beweren dat het Europees monetair beleid de ongelijkheid deed toenemen. Is dat zo? “Het korte antwoord luidt: nee”, aldus de spindoctors van de ECB, maar het eerste argument dat ze aangeven wijst op het … tegendeel. “Door onze bijzondere maatregelen is de waarde van de financiële activa gestegen. Het klopt dat vooral mensen die dergelijke activa bezitten hiervan profiteren“, geven de spindoctors toe. Maar door de lage rentestand kon je goedkoper lenen, en daarvan profiteren net degenen die veel moeten uitgeven aan het terugbetalen van schulden! Voilà, de rijken profiteerden van hun aandikkende aandelenportefeuille , maar de sukkelaars moesten minder aan de bank betalen voor hun hypotheeklening. Voor elk wat wils dus, zo wordt de ongelijkheidsbalans in evenwicht gehouden, en het is dan nog een kleine stap om die zelfs te zien overhellen richting minder ongelijkheid…

Misschien ben je toch niet helemaal overtuigd? Ha, de ECB heeft nog een tweede (“belangrijker“) argument: “de maatregelen van de ECB hebben de banengroei in het eurogebied sterk gestimuleerd, 7 miljoen nieuwe banen erbij sinds 2013“!

 » Lees verder