Trump wijst Palestijns recht van terugkeer af en wil opheffing UNRWA – The Rights Forum

27-08-18 09:52:00,

Nieuws

Trump-doctrine

Hanan Ashrawi Saeb Erekat Jared Kushner OCHA Taylor Force Act recht van terugkeer vluchtelingen UNRWA vredesproces Jeruzalem Trump Gaza Westoever nieuwsanalyse

Trump-doctrine / Trump wijst Palestijns recht van terugkeer af en wil opheffing UNRWA

Onder het mom van een bijdrage aan vrede zet Donald Trump de kwestie-Palestina/Israël verder op scherp. Na het thema Jeruzalem moet nu het Palestijnse recht van terugkeer ‘van tafel’. Afgelopen vrijdag schrapte de VS bovendien ruim 200 miljoen dollar aan steun voor de Palestijnen.

Muurschildering in het vluchtelingenkamp Al-Duhayshah met een boodschap voor Trump. Het kamp ligt ten zuiden van de stad Bethlehem op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. 

De contouren van Donald Trumps langverwachte vredesplan worden steeds duidelijker. Zette hij eerder een streep door de Palestijnse rechten op Jeruzalem, nu is het Palestijnse recht van terugkeer aan de beurt. Daarmee voert Trump het volgende punt op het wensenlijstje van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu uit.

Recht van terugkeer

Volgens het Israëlische nieuwsprogramma Hadashot wijst de regering-Trump het recht van terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen af, in ieder geval wat betreft de laatsten. Daarnaast wil hij dat de VN-organisatie die sinds 1949 noodzakelijke steun verleent aan Palestijnse vluchtelingen in de regio, de UN Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East (UNRWA), wordt opgedoekt. Eerder deze maand lekten al e-mails uit van Jared Kushner, Trumps schoonzoon en topadviseur voor het Midden-Oosten, waarin hij openlijk pleit voor ‘ontwrichting van de UNRWA’.

Volgens Hadashot, dat zich baseert op gelekte informatie, zal Trump onder meer Israël vragen de toestemming aan de UNRWA om op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever te werken te ‘heroverwegen’. Hij wil voorkomen dat Arabische landen de financiering van de activiteiten overnemen als de Amerikanen hun bijdrage staken. Op de Westoever biedt de UNRWA onder meer scholing en primaire gezondheidszorg aan 810 duizend vluchtelingen,

 » Lees verder