In Argentinië regent het glyfosaat. Met dank aan Monsanto

28-08-18 01:16:00,

In de Pampa – de belangrijkste productieregio van Argentinië – bevat de regen tot 80 procent glyfosaat en atrazine, twee onkruidverdelgers. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van La Plata (Buenos Aires).

Glyfosaat en atrazine zijn zelfs gevonden in steden die ver van de zones liggen waar deze landbouwchemicaliën worden gebruikt, onthult de studie in Science of the Total Environment.

De onderzoekers baseerden zich op 112 stalen die in een periode van bijna twee jaar zijn genomen in dorpen en steden in vier provincies.

Weggespoeld

“Pesticiden verplaatsen zich ook na hun gebruik”, zegt Lucas Alonso, onderzoeker bij het Centrum voor Milieuonderzoek (CIMA) en een van de auteurs van de studie.

“De mensen bij wie we langsgingen, vroegen zich bezorgd af wat er gebeurde als het na de fumigatie ging regenen – konden de chemicaliën worden weggespoeld? Op sommige plaatsen circuleerde de mythe dat glyfosaat verdwijnt wanneer het de grond raakt, iets wat niet klopt, hebben we aangetoond.”

Op sommige plaatsen, zoals in Ituzaingó (Córdoba), werd tot 100 procent glyfosaat en atrazine gedetecteerd, terwijl in La Plata amper de kwantificatielimiet werd bereikt.

Gezondheidsrisico’s

Beide chemicaliën worden overal ter wereld veel gebruikt in de landbouw, ondanks de potentiële gezondheidsrisico’s die door verschillende onderzoeken zijn aangetoond.

“Dat glyfosaat en atrazine in de regen zitten, is een bijkomende factor van blootstelling aan mens en milieu die niet werd overwogen. En omdat het niet-natuurlijke verbindingen zijn, hangt het effect samen met hun grotere of kleinere toxische kracht. Maar men gebruikt ze, ook al weten we niet wat de effecten ervan zijn.”

Monsanto

Net als op veel andere plaatsen in de wereld wordt glyfosaat in Argentinië op de markt gebracht onder de naam Roundup, gepatenteerd door Monsanto. SciDev.Net vroeg de multinational om een reactie op de vondst van het chemische product in het regenwater, maar kreeg geen antwoord.

Roundup bevindt zich in het oog van de storm sinds een jury in het Amerikaanse San Francisco op 10 augustus bepaalde dat Monsanto een schadevergoeding van meer dan 289 miljoen dollar moest betalen aan een voormalige tuinier van een school. Die voerde aan kanker te hebben gekregen na het jarenlange gebruik van Roundup.

Schadelijke stoffen

Voor bioloog Enrique Rodriguez, geassocieerd hoogleraar aan de Universiteit van Buenos Aires en hoofdonderzoeker van de Nationale Wetenschappelijke en Technische Onderzoeksraad (Conicet),

 » Lees verder