Macron verliest groen blaadje | Uitpers

28-08-18 07:49:00,

Hulot en Macron kijken elk een andere kant op. (npa2009.org)

Eindelijk. Nicolas Hulot houdt de eer aan zichzelf en stapt op als groen vijgenblad van president Emmanuel Macron. In de voorbije 15 maanden slikte de Franse minister van Milieu (officieel: van Transition éccologique et solidaire) de ene bittere pil na de andere. Macron had hem binnengehaald als een trofee, een populaire figuur die voor veel Fransen de verpersoonlijking van het groeiend ecologisch bewustzijn is. Die keuze moest bewijzen dat het Macron menens was met een ernstig transitiebeleid. Edoch, de feiten spraken dat al snel tegen, Hulot gaf blijk van oneindig veel geduld om zoveel vernederingen te slikken.

Jagers

Ik zat er bij voor spek en bonen, geeft Hulot nu woedend toe. Hij had al vaker zijn ongenoegen gemanifesteerd, maar deze keer liep de emmer over. De druppel die de emmer deed overlopen, was de grote toegeeflijkheid van de president en de regering Philippe tegenover de invloedrijke lobby van de jagers. De aanwezigheid van  een lobbyist van de jagers en de wapenhandel, op een vergadering met Macron en Hulot, was de minister een vernedering teveel. Vooral toen Macron vond dat de prijs voor een jachtvergunning best mag gehalveerd worden.

Hulot was vorig jaar inderdaad eengrote vangst. Hij was erg populair geworden met onder meer zijn tv-uitzendingen ‘Ushuaia’ en zijn pleidooien voor natuurbescherming. Met Hulot als nummer drie van de regering Edouard Philippe, gaf Macron te kennen dat hij de milieuproblemen vooraan op zijn agenda plaatste. Parijs zolu het voorbeeld geven bij de verwezenlijking van het grote Milieuakkoord van Parijs. Zo leek het toch.

De feiten toonden het tegendeel aan, zegt Hulot nu. Kleine stapjes volstaan niet om het tij te keren, en dat is zeer zeer dringend, dit gaat om overleven. Maar zelfs die kleine stapjes waren Macron te veel. Hulot kan er alleen op bogen dat de geplande grote luchthaven Notre-Dame-des-Landes, bij Nantes, er niet komt. Maar zelfs daar werd hij op afstand gehouden. Toen een journalist hem in april vroeg wat hij dacht van een operatie van de gendarmes tegen de bezetters van de zone waar de luchthaven had moeten komen, viel hij uit de lucht. Ze gaan de “collectieve boerderij” Cent Noms afbreken, zei de journalist. Hulot moest nadien toegeven dat hij dat niet wist en dat hij het niet had kunnen voorkomen.

 » Lees verder