Groningse gasblokkade trekt internationaal veel aandacht, politiegeweld ook – De Lange Mars Plus

29-08-18 09:05:00,

Meer dan 700 betogers hebben het grootste gasveld van Europa bij Farnsum geblokkeerd. Het is een vreedzame actie op initiatief van CodeRood. Zij protesteren tegen de NAM, met een mars en een zitactie. Zij geven het Gronings verzet tegen de gasontwikkelingen een nieuw impuls.

Tijdens de zitactie rammen idioten gekleed als politiemensen op betogers in die vreedzaam in het gras zitten en roepen ‘Geen geweld, geen geweld’. Volgens de actievoerders laat de ME de zaak escaleren. Ongewild zorgen zij voor grote internationale aandacht.

Over 700 people, from Groningen and all over Europe, have been blocking Europe’s largest gas field since Tuesday ✊#CodeRood pic.twitter.com/S0aZ3NJCue

— Code Rood (@Klimaatactie) 29 augustus 2018

Code Rood

Sinds 24 augustus houdt CodeRood een kamp in Groningen om actievoerders klaar te stomen voor vreedzame actie. Het hoofddoel is een geweldloze blokkade van de NAM bij Delfzijl op de 28e .

Het actiekamp is in alle openheid gehouden en bevindt zich elders in Groningen. Hiervandaan gaan zij naar Delfzijl. Het programma is vooraf openbaar gemaakt.

Deel van het persbericht van Code Rood waarin zij hun actie in Groningen aankondigen.

“Wij hebben geen vertrouwen dat de plannen van de minister, die nauwe banden heeft met Shell en Exxon, de problemen in Groningen gaan oplossen en echt bijdragen aan maatregelen tegen verdere klimaatverandering”, zegt Hanneke van Houten, woordvoerder van Code Rood. “Wij komen nu zelf in actie voor de toekomst van Groningen en het klimaat.”

Door de gaswinning in Groningen zijn de huizen van tienduizenden mensen beschadigd of onbewoonbaar verklaart. Ook de psychologische schade is aanzienlijk. De maatregelen en besluiten van Minister Wiebes hebben de schade-afhandeling voor Groningers niet verbeterd en plannen voor de versterking van huizen en gebouwen zijn verder vertraagd. Ondertussen wordt ook de rechtsbescherming van Groningers uitgekleed. De NAM kan straks niet langer aansprakelijk gehouden worden voor de schade door de gaswinning. Het enige echt veilige scenario is om de gaswinning helemaal stil te leggen. Experts zijn het er over eens dat het winnen van meer dan 12 miljard kuub gas per jaar onverantwoorde risico’s met zich meebrengt.

 » Lees verder