Dividendbelasting: niet ten halve gekeerd, maar ten hele gedwaald

02-09-18 07:20:00,

Bas Jacobs maakte zich nogal kwaad over het interview van Unilever-topman Polman bij de NOS afgelopen vrijdag. Polman stapelde daarin fout op fout. Jacobs ontleedt een aantal uitspraken van Polman, en legt kort en krachtig uit waar hij de plank missloeg.

De kogel is door de kerk. De dividendbelasting wordt afgeschaft. Zo is eergister door het kabinet besloten. Alleen de Eerste Kamer kan het voorstel nog blokkeren. Maar dan moeten ze het hele belastingplan wel afschieten.

Paul Polman, CEO van Unilever, zagen we eergister bij de NOS op een winderig bouwterrein voor een draaiende camera om de afschaffing nogmaals te bepleiten. Zie dit filmpje. Ongetwijfeld was de oproep bedoeld voor Alexander Pechtold en Gert-Jan Segers om ze het laatste zetje te geven. Wat Polman zei was nogal onthutsend. En dan heb ik het nog niet eens over zijn onsamenhangende teksten over de media-aandacht voor neerstortende vliegtuigen.

Polman: ‘Het is een dubbele belasting, andere landen hebben het niet.’

Hoe komt hij hierbij? Ten eerste, vrijwel alle OESO-landen hebben wél een dividendbelasting voor buitenlandse aandeelhouders, in tegenstelling tot wat Polman beweert, bijvoorbeeld de VS (30 procent), Canada (25 procent), Australië (30 procent), Nieuw-Zeeland (30 procent), Ierland (20 procent), België (30 procent), Luxemburg (15 procent), Frankrijk (30 procent), Duitsland (25 procent), Italië (26 procent), Spanje (19 procent), Portugal (25 procent), Griekenland (15 procent), Noorwegen (25 procent), Zweden (30 procent), Denemarken (27 procent), Finland (20 procent), IJsland (20 procent), Polen (19 procent), Oostenrijk (25 procent), Litouwen (15 procent), Tsjechië (15-35 procent), Slovenië (15 procent), Slovakije (7-19-35 procent), Turkije (15 procent), Chili (35 procent), Israël (25-30 procent), Japan (15 procent) – zie PWC.

Het land dat geen dividendbelasting meer heft, het land waar Polman het vermoedelijk over heeft, is het VK.

Ten tweede, de dividendbelasting is juist vaak geen dubbele belasting. Ook daar verdraait Polman de werkelijkheid. Landen maken internationale afspraken om te voorkomen dat aandeelhouders twee keer belasting moeten betalen. In de meeste landen kunnen aandeelhouders daarom hun in Nederland betaalde dividendbelasting verrekenen met hun eigen belasting, zoals de OESO-modelverdragen ook aanbevelen.

De meeste buitenlandse aandeelhouders hebben geen last van de onze dividendbelasting; alleen buitenlandse overheden

De meeste buitenlandse aandeelhouders hebben daarom geen last van de Nederlandse dividendbelasting;

 » Lees verder