75 jaar geleden: Italië loopt over naar Geallieerden

75 jaar geleden: Italië loopt over naar Geallieerden

03-09-18 12:54:00,

Na lange geheime onderhandelingen kwamen de westerse geallieerden en Italië op 3 september 1943 een wapenstilstand overeen, waarop Italië net als in de Eerste Wereldoorlog van bondgenootschap wisselde en zijn vroegere bondgenoot Duitsland de oorlog verklaarde.

Op 10 juli 1943 landden het 8. Britse en het 7. Amerikaanse leger in het kader van ‘Operatie Husky’ op Sicilië en veroverden aansluitend het hele eiland ondanks de weerstand van de Duitse en Italiaanse verdedigers. Deze overwinning voor de geallieerden op Italiaanse bodem deed de positie van de Duce del Fascismo en Capo del Governo Benito Mussolini wankelen. Na het verlies van Palermo keerde de Grote Fascistische Raad in Rome  zich tegen hem, waarop koning Victor Emanuel III. maarschalk Pietro Badoglio op 26 juli als nieuwe regeringsleider aanstelde.

In het licht van te verwachten verdere landingen van de geallieerden op het Italiaanse vasteland en de eerste Brits-Amerikaanse luchtaanvallen op Rome, stond voor Badoglio vast dat hij aan het aandringen van Londen en Washington op een snelle wapenstilstand toe moest geven, anders zou al snel heel Italië tot slagveld worden en blootgesteld worden aan grootschalige bombardementen vanuit de lucht.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Om tegenmaatregelen te voorkomen, liet de nieuwe Italiaanse regering de Duitsers, die op dat moment nog bondgenoten waren, vooreerst in het duister. Zo beklemtoonden hoge gezanten van Rome op de bilaterale conferenties van Tarvis en Bologna niet uit de As Berlijn-Rome-Tokio te willen stappen. Tegelijk beloofde echter de ambassaderaad Blasco Lanza d’Ajeta di Trabia de geallieerden in Lissabon het tegendeel.

Hoe dan ook wisten de Duitsers van het dubbelspel van de Italianen, omdat het hen op 29 juli 1943 gelukt was radiogesprekken tussen de Britse premier Winston Churchill en de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt af te luisteren, waarin de aanstaande wapenstilstand met Italië genoemd werd. Ten gevolge hiervan kondigde het Duitse opperbevel van de Wehrmacht op 1 augustus intern voorzorgsmaatregelen af voor het geval Italië daadwerkelijk uit het bondgenootschap van de Asmogendheden zou stappen. Verder werden er Duitse troepen naar het noorden van Italië gestuurd – dit laatste nog met officiële toestemming van Rome.

Kort daarop begonnen in Lissabon verkennende gesprekken van de Italiaanse brigadegeneraal Giuseppe Castellano met de generaals Walter Bedell Smith van de Amerikaanse en Kenneth Strong van de Britse strijdkrachten,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: