Thomas Schraepen, arthritis psoriatica, vervelende pijn of pijnlijk vervellen?

03-09-18 01:24:00,

Nadat u hier twee weken geleden de getuigenis, aangaande haar medicinale cannabisgebruik, van de Nederlandse Sonja Postema kon lezen, volgt hieronder de getuigenis van de Belg Thomas Schraepen. Niet alleen is de indicatie waarvoor hij medicinale cannabis gebruikt heel anders, ook de toedieningswijze is dat.

Thomas woont te Heverlee (B) en lijdt aan arthritis psoriatica wat een opmerkelijke chronische ontsteking van de gewrichten is. De ziekte combineert de typische pijnen van artritis met psoriasis of de schub(ben)ziekte. Deze laatste aandoening is een zeer wijdverspreide, erfelijke en niet besmettelijke chronische auto-immuunziekte. Typisch voor de ziekte is een versnelde[1] deling en minder goede rijping van de hoorncellen in de opperhuid. Het afschilferen van de hoorncellen gebeurt eveneens verstoord en zorgt voor een overmatige afschilfering op de aangetaste plaatsen.

Bij Thomas begon de ziekte zich al rond zijn veertiende te tonen. Ondertussen is ongeveer vier vijfde van zijn lichaam bedekt met psoriasis. Daarbij komt nog dat hij chronisch pijn lijdt aan de verschillende infectiehaarden waarmee de ongecontroleerde hoorncelverdeling gepaard gaat en aan zijn gewrichten.

Van jongs af aan is Thomas al cannabis gaan roken. Veertien jaar was hij bij zijn eerste joint. Het medicinale aspect speelde toen geen rol. Het was een middel om te relaxen of met vrienden samen te zijn, niets meer. Wel constateerde hij dat een joint roken voor het slapengaan, het inslapen bevorderde. Het werd zijn avondritueel wanneer zijn verfomfaaide en pijnlijke huid hem van een zoveelste nachtrust wou beroven.

Veel later, wanneer hij van de media verneemt dat het Antwerpse gerecht in mei 2017 drie Trekt Uw Plant[2] (TUP)-leden gevangen neemt, beslist de stand up-comedian de surreële illegaliteit van medicinale cannabis aan te kaarten. Met een YouTube[3]-filmpje, en de hierop volgende artikels in de media, brengt hij de kwestie onder de aandacht van de publieke opinie. Tegelijkertijd klaagt hij de onrechtvaardige behandeling van de TUP leden aan en de daaruit vloeiende gevolgen. Heel wat medische patiënten, zoals hij, zijn opnieuw aangewezen op de illegale markt om hun medicijn te vinden.Thomas Schraepen

Door het filmpje komen we eveneens te weten dat de medicatie, methotrexaat, die Thomas van zijn behandelende artsen krijgt, ook aan kankerpatiënten wordt voorgeschreven. Het is niet de bedoeling dat iemand hoge dosissen van dit medicijn dagelijks voor langere tijd gaat nemen.

 » Lees verder