ING Corruptie

ING Corruptie

04-09-18 03:37:00,

ING sluit megaschikking 
met OM in witwaszaken

ING is met het Openbaar Ministerie (OM) een schikking overeengekomen in de vier witwaszaken waarin Nederlands grootste bank als verdachte was aangemerkt. ING heeft €775 mln betaald om van de dreiging van een strafproces af te komen. Dit maakten ING en het OM dinsdagochtend voorbeurs bekend.

De Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten hadden ING op de korrel vanwege het vermoeden dat de bank internationale witwascircuits zou faciliteren. De vier witwaszaken die het OM onderzocht, beschouwt het OM als ‘exemplarisch’ voor een breed falend beleid binnen de bank. Het OM noemt de vier casussen het spreekwoordelijke ‘topje van de ijsberg’.
In een lang onopgemerkt gebleven passage achterin het jaarverslag over 2016 meldde de bank het onderwerp te zijn van Nederlands justitieel onderzoek. Toen Het Financieele Dagblad de aandacht vestigde op die verstopte alineadaalde de beurskoers van ING met zo’n 5%.
VimpelCom
De verdenkingen waren dat ING onder meer zou hebben geholpen bij het witwassen van steekpenningen van het Noors-Russische telecombedrijf VimpelCom voor de dochter van de Oezbeekse president. Het in Amsterdam hoofdkantoor houdende VimpelCom schikte zijn rol in die corruptiezaak in 2016 door $397,5 mln te betalen aan het Nederlandse OM, plus nog eens hetzelfde bedrag aan de Amerikaanse autoriteiten. Dat was op dat moment de grootste schikking ooit die een bedrijf in Nederland met het OM overeenkwam. Sinds vandaag is de schikking met ING nu de grootste.
In de onderhandelingen tussen ING en het OM over een mogelijke schikking van de witwasverdenkingen tegen de bank eiste het OM onder meer dat ING zou instemmen met de publicatie van een uitgebreid feitenrelaas over de misstanden die het OM bij de bank zou hebben aangetroffen. Ook zou de bank inzage moeten geven in toekomstige frauderisico’s.
In de schikking staat nu dat De Nederlandsche Bank het door ING beloofde verbeterprogramma intensief gaat monitoren. En: ‘ING zal ook na het sluiten van deze transactieovereenkomst het Openbaar Ministerie actief in de gelegenheid blijven stellen om onderzoek te doen naar mogelijke strafbare feiten (..) ‘. Bij het persbericht waarin het Openbaar Ministerie dinsdag de overeenkomst met ING bekend maakt, is inderdaad een uitgebreid document gevoegd waarin de verdenkingen tegen de bank gedetailleerd staan beschreven.

Het OM noemt de betaling van in totaal €775 mln een passende en effectieve afdoening.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: