Uitsluiting Lula veroordeelt Brazilië opnieuw tot zwakke regering

Uitsluiting Lula veroordeelt Brazilië opnieuw tot zwakke regering

05-09-18 10:37:00,

Brazilië dreigt straks weer een regering met weinig legitimiteit te krijgen. Dat is het gevolg van de uitsluiting van de favoriete presidentskandidaat, voormalig president Luiz Inácio Lula da Silva, voor de verkiezingen van oktober.

“Zonder Lula is het de moeite niet waard. Ik zou voor hem stemmen, hij heeft ons leven verbeterd, maar justitie maakt onmogelijk wat de mensen willen”, zegt Maria do Socorro Goveia uit Aparecida, een gemeente in de noordoostelijke deelstaat Paraíba. De 56-jarige boerin, voorzitter van de vereniging van lokale boeren, is het niet eens met de recente beslissing van het Hoge Verkiezingstribunaal (TSE) om de kandidatuur van Lula te verwerpen. 

VN-Mensenrechtencommissie

De beslissing van het TSE kwam er na een sessie van elf uur. Van de zeven rechters erkende er slechts één, Edson Fachin, “het recht om ​​kandidaat te zijn, zelfs als hij in de gevangenis zit”. Daarmee zat hij op dezelfde lijn als de VN-Mensenrechtencommissie.

Die stelde op 17 augustus dat de voormalige president (2003-2011) zijn politieke rechten moet kunnen behouden totdat alle middelen in zijn proces zijn uitgeput. De commissie bestaat uit achttien onafhankelijke deskundigen die toezien op de naleving van het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten, dat in 1992 door Brazilië werd geratificeerd. 

Niet bindend

Maar de VN-Mensenrechtencommissie is een “administratief” orgaan, geen rechterlijke instantie. Daarom heeft de uitspraak geen bindende kracht, redeneerden de zes andere TSE-rechters. Bovendien ging het om een voorlopige uitspraak, werd ze gedaan door slechts twee experts en is de Braziliaanse regering daarbij niet gehoord, zegt Luis Roberto Barroso, rapporteur van de zaak in het TSE.

Blanco strafblad

De 72-jarige Lula mag niet aan de verkiezingen deelnemen als gevolg van de “Blanco Strafblad-wet”, die hij zelf in 2010 heeft goedgekeurd. Volgens die wet mag wie in tweede aanleg is veroordeeld in een strafproces, geen kandidaat zijn bij verkiezingen.

De oud-president en leider van de linkse Arbeiderspartij (PT) zit sinds april in de gevangenis in Curitiba, hoofdstad van de zuidelijke deelstaat Paraná, na een veroordeling voor corruptie en het witwassen van geld, een uitspraak die is bevestigd door een hof van beroep. De PT en haar militanten hebben het over een “politieke vervolging”, waaraan ook bepaalde sectoren in het gerecht zouden hebben meegewerkt.

Politieke gevangene

“Lula is een politieke gevangene,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: