ING en witwassen: presumed guilty

06-09-18 07:43:00,

Door te schikken in het witwasschandaal roept ING definitief de maatschappelijke veroordeling over zich af. Misschien terecht. Maar misschien ook niet, betoogt columnist Hans de Geus. Kunnen we van banken eigenlijk wel een mate van waterdichtheid eisen waar bijvoorbeeld menig overheidsinstantie zelf niet aan voldoet?

Was het ING witwasschandaal dat dinsdag naar buiten kwam maar in een openbare rechtszaak beslecht, in plaats van de zaak te schikken. Niet persé om barbertje (nog pijnlijker) te laten hangen, maar vanwege de waarheidsvinding. Mathijs Bouman, columnist van het Financieele Dagblad heeft gelijk.

Verontwaardigd als we nog steeds zijn over alles wat Boze Banken ons wel niet hebben aangedaan, is de aanname bij velen waarschijnlijk dat we de leeuw dan nog eens extra goed in zijn hemd hadden kunnen zetten, medewerkers of bestuurders ook persoonlijk aan de schandpaal kunnen nagelen, misstanden nog duidelijker in kaart hadden kunnen brengen.

Dat zou de uitkomst van een transparante zaak kunnen zijn – vergelijk het met een parlementaire enquête. Maar er zou ook wel eens iets heel anders aan het licht kunnen komen. Enkele observaties:

Afwegen

Justitie is niet de enige partij die wat van banken wil. De klant wil goede en goedkope service. Het pensioenfonds wil dividend en winst. Het MKB wil dat de bank zijn nek een beetje uitsteekt. De toezichthouder wil een gezonde winst, maar weinig risico. De vakbond wil een goed salaris voor medewerkers. Het is aan het bestuur van een bank om tussen al deze, soms tegenstrijdige belangen, een afweging te maken. Bij die afweging móet efficiency ook een rol spelen. Ik geloof dat ze bij de Belastingdienst ook niet elk aangifte checken. Daar slipt vast ook wel eens een foute aangifte doorheen.

Ondanks deze tegenstrijdigheid aan eisen die we met zijn allen stellen, roepen we achteraf wel dat juist voor dat éne punt waar het fout liep meer aandacht had moeten zijn. Maar dat is bij een afweging vóóraf nu juist per definitie onmogelijk.

Politieagent

We dwingen banken om onbezoldigd politieagent te spelen. Voor een deel is dat prima, dat mogen we eisen vanuit hun maatschappelijke rol. Maar tot hoe ver gaat dat? Alle criminaliteit heeft een geld-component. Dat betekent niet dat we banken voor alle criminaliteit verantwoordelijk kunnen houden.

Banken helpen justitie,

 » Lees verder