Museumbrand in Rio zat er aan te komen

06-09-18 09:51:00,

De brand die zondag 90 procent van de 20 miljoen stukken van het Nationaal Museum van Brazilië tot as herleidde, werd aangekondigd als een tragedie. Maar door besparingen van de regering van president Temer had het museum de laatste jaren heel wat minder geld ontvangen.

Door de overheidsbesparingen in wetenschap en technologie daalde de dotatie van het museum van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro van 110.000 euro in 2013 naar 20.000 euro dit jaar. In een verklaring van de Braziliaanse Academie voor Wetenschappen en de Braziliaanse Vereniging voor de Vooruitgang van de Wetenschap (SBPC), die ook door andere wetenschappelijke organisaties was ondertekend, werd gisteren (dinsdag) gewezen op de symbolische betekenis van de brand.

De ondertekenaars zien een verband met de de-industrialisering van het land, de achteruitgang van het wetenschappelijk onderwijs, de onderwaardering van universiteiten en andere wetenschappelijke en technologische instellingen, en het huidige economische beleid, dat de rol van wetenschap, cultuur, onderwijs en innovatie voor ontwikkeling negeert.

WK voetbal

“Als we de helft van de investering in een van de stadions voor het WK 2014 in Brazilië hadden ontvangen, dan was onze instelling beschermd geweest en had ze gefunctioneerd als elk natuurhistorisch museum in de wereld”, zegt Luiz Fernando Dias Duarte, adjunct-directeur van het museum. “Het is verschrikkelijk te bedenken dat waardevolle collecties en laboratoria en apparatuur die gedurende generaties verworven zijn, vernietigd zijn.”

De federale politie onderzoekt nog steeds de oorzaken van de brand, maar tot nu toe zijn er geen aanwijzingen. “De federale overheid is zich niet bewust van de betekenis van de herinnering en het behoud van ons erfgoed voor de identiteit van het land”, zegt Dias Duarte.

Donatie

In juni keurde de Nationale Bank voor Economische en Sociale Ontwikkeling (BNDES) nog een donatie van 21 miljoen real (4,3 miljoen euro) voor het museum goed, gespreid over vier jaar. Een eerste uitbetaling van 3 miljoen (600.000 euro) was voor oktober gepland.

De BNDES-fondsen waren bestemd voor de restauratie van het gebouw en de collectie, maar ook voor de modernisering van de brandpreventiesystemen. Ironisch genoeg kwam die bijdrage te laat. Na de tragedie maakte het ministerie van Onderwijs meteen omgerekend 2,5 miljoen euro vrij voor de schadebepaling en de stutting van de ruïnes.

Neerkijken op musea

“In Brazilië wordt neergekeken op musea”,

 » Lees verder