Waar Europese landen in uitblinken (vergeleken met de VS) – De Lange Mars Plus

09-09-18 07:30:00,

Oslo, foto 123rf

Michael Moore bezoekt Europa en ontdekt zaken waarop bepaalde Europese landen met recht trots kunnen zijn, niet zozeer op economisch vlak maar juist op het gebied van medemenselijkheid en geluk. Het is verbazingwekkend hoeveel positieve zaken zich afspelen net over onze grens. DLM volgt Moore op zijn tocht.

In Italië spreekt de Amerikaan Michael Moore met hen over vakantie. Tot zijn verbazing hebben Italianen niet alleen zo’n zeven weken vakantie, maar wordt dit ook nog doorbetaald door hun werkgevers. Zelfs krijgen zij betaald voor een in zijn ogen ‘denkbeeldige’ dertiende maand. Dan wordt het de Amerikaan even te veel. Hij snapt niet dat werkgevers dit willen betalen. Zelfs vraagt hij zich af hoe deze bedrijven zich dit kunnen permitteren.

Bijvoorbeeld het kledingbedrijf Lardini, waarvan de eigenaren het heel normaal vinden hun werknemers vakantiegeld te betalen. Zij zien dit als recht van de werknemers en vinden dit ook in het belang van de werkgevers als de medewerkers uitgerust op het werk verschijnen. Moore:”Italianen leven 4 jaar langer dan de gemiddelde Amerikaan.”

Michael Moore legt uit dat sociale zekerheid in de VS een vies woord is. In Amerika krijg je geen doorbetaalde vakantie. Misschien als je een goede vakbond hebt, ten hoogste twee weken per jaar. Hij kent niemand met vier weken doorbetaalde vakantie. Desondanks behoort Italië tot de meest productieve landen ter wereld.

Heel toepasselijk onderzoekt Michael verder op zijn reis de keuken in Frankrijk. Hij bezoekt een van de fijnste keukens en komt tot zijn verbazing in een schoolkantine van een openbare basisschool. Eens per maand vergadert de schoolkok met het schoolbestuur en een diëtist om het dagelijkse menu te bespreken. Kinderen moeten uitgebalanceerd en verantwoord leren eten, zegt de loco-burgemeester.

Eten is niet het proppen van voedsel, maar zestig minuten waarin je leert beschaafd voeding tot je te nemen en van gezond voedsel te genieten.

Moore kan op het schoolterrein geen frisdrankautomaat vinden. Hij toont de verbouwereerde kok wat Amerikaanse kinderen op school te eten krijgen. De kok haalt hiervoor zijn neus op en zegt dat dit geen voeding is.

De Amerikaanse presentator kan niet begrijpen waarvan de Fransen deze vorstelijke schoollunches naast gratis gezondheidszorg en bijna gratis kinderopvang kunnen betalen.

 » Lees verder