‘80 procent van de curatoren doet geen melding van faillissementsfraude’

‘80 procent van de curatoren doet geen melding van faillissementsfraude’

10-09-18 07:04:00,

Faillissementsfraudeurs worden bijna geen strobreed in de weg gelegd: vorig jaar zijn er slechts 74 faillissementsfraudezaken bij de rechter beland terwijl duizenden systematische fraudeurs hun gang kunnen gaan. De opsporingscapaciteit bij de FIOD is begrensd op 100 duizend uur per jaar. Follow the Money voelde Jaap Timmer, projectleider Faillissementsfraude bij de FIOD, hierover aan de tand. Wat gaat er mis met de bestrijding van deze enorme fraude?

De in stenen gehouwen nachtmerrie van menig faillissementsfraudeur is gehuisvest op de Croeselaan 14 in Utrecht, pal naast het Rabobank-hoofdkantoor. In het nagenoeg splinternieuwe Rijksgebouw de Knoop, op de plek waar ooit de Knoopkazerne van de landmacht was gevestigd, heeft de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) begin dit jaar vier verdiepingen betrokken. Na het passeren van een sluisdeur en een liftdeur blijkt de boedel van de FIOD rijkelijk gevuld te zijn met blankhouten zitjes en hip-ogende werkplekken, waarbij gebruik is gemaakt van een natuurlijk kleurenpalet. Het geheel zou niet misstaan in de zomeruitgave van Scandinavian Living.

De vriendelijke schijn bedriegt: dit is in Nederland een van de centra in de strijd tegen faillissementsfraude. In een van de vergaderzaaltjes zit op een wat verhoogde stoel Jaap Timmer, projectleider Faillissementsfraude bij de FIOD. Hij grapt dat hij de verhoging eigenlijk niet nodig heeft. ‘Ik krijg al regelmatig van mensen te horen dat mijn zware stem en blik wat intimiderend overkomen.’ De veertiger oogt nonchalant met zijn grijs stoppelbaardje, een T-shirt en jeans. Zijn verschijning vormt een contrast met de vaak strak-in-pak-gesneden ondernemers die na een FIOD-onderzoek regelmatig verder door het leven gaan met het label ‘faillissementsfraudeur’. Denk aan ondernemers zoals Eurocommerce-baas Ger Visser, de voortvluchtige SNS-kredietkoning Roger Lips, de BV-sjacheraar Jos Wagemans en de verdachte ‘bedrijvendokter’ Roge van der W., die zich in oktober moet verantwoorden voor de rechter. FTM gaf afgelopen juli een inkijkje in de handelswijze van Van der W. en daarbij kwamen ook de knelpunten in de bestrijding van faillissementsfraude aan het licht (zie ook kader). In deze tak van fraude verdwijnt er op onrechtmatige wijze jaarlijks zeker 1 miljard euro terwijl er maar mondjesmaat fraudeurs voor de rechter verschijnen. In 2017 bijvoorbeeld waren er 74 faillissementsfraudezaken; een fractie van het werkelijke aantal.

Complexere zaken

De aanvoer van nieuwe opsporingsonderzoeken verloopt sinds 2012 via het Centraal Meldpunt Faillissementsfraude bij de FIOD-afdeling in Zwolle.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: