Verbijstering met vertraging: het Lehman-moment van Jean Wanningen

Verbijstering met vertraging: het Lehman-moment van Jean Wanningen

10-09-18 10:27:00,

Jean Wanningen was tien jaar geleden als ondernemer werkzaam in de financiële sector toen de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers failliet ging. Toch drong de ernst van de situatie niet direct tot hem door. Integendeel.

10 jaar na de Val

In het weekend van 12 tot 15 september 2008 mislukte de redding van de in problemen geraakte Amerikaanse bank Lehman Brothers. De bank vroeg uitstel van betaling aan en dat had grote gevolgen. De val van Lehman Brothers zou het begin vormen van een grote financiële crisis, die uitmondde in een diepe recessie. Deze week kijken we vanuit verschillende invaslhoeken terug op het ‘Lehman-moment’. Vandaag: de ondernemer. 


Lees verder
Inklappen

Tien jaar geleden, op 15 september 2008, viel de investment bank Lehman Brothers om. Too much monkey business kostte de voormalige sterspeler op Wall Street de kop. Follow the Money heeft mij gevraagd om terug te blikken op die periode en met u, de lezer, te delen wat die val me heeft geleerd en voor mij persoonlijk heeft betekend. Om daar een goed beeld van te kunnen schetsen, is het nodig dat ik u eerst iets vertel over mijn achtergrond.

Op het moment dat Lehman omviel, had ik er al een lange carrière in de financiële sector op zitten. Die begon in de jaren tachtig, nadat ik een functie als wetenschapsfilosoof aan de universiteit vaarwel had gezegd omdat ik teleurgesteld was geraakt in de kwaliteit van het academisch onderwijs. De overstap naar de financiële wereld was wellicht wat ongebruikelijk voor iemand met mijn achtergrond, maar het was er een interessante tijd voor. Nederland kroop na het sluiten van het Akkoord van Wassenaar (1982) uit de crisis, en vanaf halverwege het decennium ging het weer hard met de economie.

Na een voorbereidingstraject kwam ik terecht bij een gerenommeerde zakenbank. Aanvankelijk werkte ik als quant, maar al snel als werd ik commercieel financial engineer. Vier jaar avondstudie economie, elke donderdagavond, werd mijn lot — naast leren in de praktijk. Luttele maanden nadat ik was begonnen, stortte de beurs in. ‘Zwarte Maandag’ (19 oktober 1987) was een leermoment — en niet het laatste.

Zakenbankieren draaide om zo veel mogelijk geld verdienen; wat er verder gebeurde interesseerde niemand

Rond die tijd kwam ook de film Wall Street uit,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: