Pieter Omtzigt. CDA Kamerlid Die Zijn Werk Doet

Pieter Omtzigt. CDA Kamerlid Die Zijn Werk Doet

13-09-18 07:53:00,

Pieter Omtzigt
August 20 at 6:08 PM · 
Zoals je weet heeft Nederland 22 gewapende groepen uitgerust in Syrie. 
Die ‘hulp’ is stopgezet na veel Kamervragen. 
Maar wie kreeg die hulp? We hebben de lijst met welke groepen geholpen zijn nog steeds niet. Wel weten we bijvoorbeeld dat ze 313 voertuigen kregen van Nederland. 
De overdrachtsbewijzen bleken vorige keer staatsgeheim verklaard. Maar wie heeft dat gedaan? Want deze bewijzen zijn er juist om te kunnen controleren wat er geb eurd is.
En nog pikanter: er is onderzoek gedaan. En dat onderzoek wordt geheim gehouden, inlcusief wie het gedaan heeft.
Wel worden nu snel twee andere onderzoeken opgestart. Wat er in die onderzoeken onderzocht wordt, dat weten we dan weer niet. Wel dat de resultaten vertrouwelijk meegedeeld zullen worden.
Vandaar deze set uitgebreide vragen middenin het reces. Want wij willen helderheid welke gewapende groepen Nederland ondersteunde en of die steun ook bij jihadisten terecht gekomen is.
Dat is overigens geen lege vraag: stel je voor dat Nederlanders vochten voor een van die groepen, kunnen we ze bij terugkomst dan wel straffen? 
Veel vragen dus.

Vragen van de leden Van Helvert en Omtzigt (beiden CDA) aan de minister van Buitenlandse Zaken en de Minister-President over de Nederlandse steun aan de Syrische rebellen en de vele geheime onderzoeken die daarna gedaan worden

1
Herinnert u zich dat u op 22 maart 2018 aan de Kamer schreef dat in het relatief stabiele zuiden van Syrië het steunprogramma aan de rebellen wordt voortgezet? 1)

2
Herinnert u zich dat u in juli aan de Kamer schreef: “Eind maart 2018 waren alle leveringen in Zuid-Syrië reeds afgerond, op één levering na die is aangehouden (het gaat om een veldhospitaal). Voor het veldhospitaal wordt een passende bestemming gezocht. Met het stopzetten van het NLA programma in Noord-Syrië, zoals vermeld in de kamerbrief van 14 maart jl. (zie antwoord op vraag 😎, is daarmee het gehele NLA-programma in Syrië beëindigd”?

3
Wanneer is het besluit genomen om het NLA-programma in Zuid-Syrië te beëindigen en waarom is de Kamer daarover niet geïnformeerd?

4
Wat was de aanleiding om het NLA-programma in Zuid-Syrië te beëindigen?

5
Wie heeft de externe evaluatie van het NLA-programma in het tijdvak november 2016 -januari 2017 uitgevoerd?

6
Was de organisatie die de externe evaluatie uitvoerde onderdeel van de Rijksdienst?

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: