Nadert de oorlog in Libië zijn einde?

14-09-18 09:23:00,

Een van de strijdende partijen lijkt de burgeroorlog in Libië in haar voordeel te kunnen beslechten. Aan het hoofd daarvan staat veldmaarschalk Khalifa Haftar.

Sinds 2011 heerst er in Libië oorlog. Eerst bombardeerde de NAVO het land, om te verhinderen dat het een zelfstandig buitenlands en economisch beleid zou blijven voeren. Daarbij was onder andere van belang dat Libië onder Khadaffi plannen ontwikkelde voor de regionale invoer van een goud-dinar, die onafhankelijk zou zijn geweest van de Wereldbank en westerse instellingen.

Waarom moest Khadaffi eigenlijk weg?

Toen deze doelen bereikt waren en Khadaffi vermoord was, trok de NAVO zich weer terug, de oorlog duurde echter voort in de vorm van een stammenconflict. De NAVO had ook belang bij het voortbestaan van dit conflict, omdat op deze wijze ook de doelstellingen van hun interventie veilig waren.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Waarom Libië een failed state werd

Nu lijkt het er echter op dat een van de strijdende partijen de burgeroorlog in haar voordeel kan beslechten. Aan het hoofd daarvan staat veldmaarschalk Khalifa Belqasim Haftar. Momenteel zijn er twee concurrerende regeringen die er aanspraak op maken de officiële Libische regering te zijn. De ene onder controle van Haftar in Tobroek in het noordoosten, gesteund door het Libische leger en de andere in de hoofdstad Tripoli in het westen, gesteund door de Libische marine.

De leider van de regering in Tripoli is Fayiz al-Sarradsj. Deze marionettenregering van het Westen en de VN kan, als ze in Tripoli een minaret beklimt bijna het hele gebied bezien waar ze momenteel gezag uitoefent. Zelfs de hoofdstad hoort daar niet geheel toe.

Tegenspeler van al-Sarradsj is de bevelhebber van het Libische leger, veldmaarschalk Haftar. Deze stamt uit het oosten van Libië, waar de opstand tegen Muammar Khadaffi aanvankelijk begon, overigens niet zonder beslissende hulp van buitenaf. Ook Haftar had zich in eerste instantie bij de opstand gericht op het omverwerpen van Khadaffi aangesloten, maar hij trok al gauw zijn eigen plan. Nu staat op termijn mogelijk het hele land onder zijn controle.

Hierbij moet echter aangetekend worden dat het politieke en economische gebeuren in Libië zich eigenlijk vooral in het noorden afspeelt,

 » Lees verder