Schieten op securitisaties: het Lehman-moment van Liset Hamming

Schieten op securitisaties: het Lehman-moment van Liset Hamming

14-09-18 09:28:00,

Toen Lehman Brothers in 2008 omviel, had Liset Hamming nog nooit van securitisaties gehoord. Dat veranderde toen ze twee jaar later als advocaat-stagiaire aan de slag ging bij Loyens & Loeff. Deze week ging ze in gesprek met haar oude baas en de legal counsel: hoe onveilig waren de ‘pakketjes’ hypotheken en andere vorderingen, beter bekend als de producten die de schuld van de kredietcrisis kregen?

Het is 2010 als ik aanbel bij de Fred. Roeskestraat 100, op het hoekje van de Amsterdamse Zuidas. Loyens & Loeff, staat er op de gevel. Niet zomaar een naam: het kantoor staat dat jaar op de derde plek van ‘grootverdieners’ in Europa. Nu, in 2018, werken er meer dan 900 advocaten, fiscalisten en notarissen en heeft het een jaarlijkse omzet van 311,6 miljoen euro.

Vóór 2010 had ik de eerste helft van mijn advocaat-stage doorgebracht bij een piepklein advocatenkantoor in Den Haag. Daar zat ik met mijn neus in rapporten van Amnesty International en de Verenigde Naties: verslagen over foltering in Kameroen, duidingen van de oorlogssituatie in Irak en strafbaarstelling van homoseksualiteit in Niger. Op basis van die rapporten probeerden we de Vreemdelingenwet te interpreteren in het belang van onze cliënten, te weten vluchtelingen die in Nederland politiek asiel hadden aangevraagd.

Ik kan me nog wel herinneren dat ik in 2008 over de val van Lehman Brothers las, maar dat zag als Amerikaans nieuws: een show die zich ver van mijn bed en werkplek afspeelde. Van securitisaties had ik in die tijd überhaupt nog nooit gehoord.

Hoe anders werd dat toen ik vier jaar later bij Loyens & Loeff — ‘marktleider op het gebied van securitisaties’ — aan de slag ging.

‘Geld groeit niet op de rug van de banken’

Ik werd geplaatst in het ‘securitisatieteam’ van Mariëtte van ’t Westeinde, sinds 2003 partner bij Loyens & Loeff. Haar team telde zeven advocaten en wisselend een of twee advocaat-stagiaires zoals ik. We waren onderdeel van de praktijkgroep Bank & Effectenrecht en werden gezien als ‘nerds’. Wij troostten ons met de gedachte dat we geen ‘cowboys’ waren, zoals de anderen binnen banking. Bovendien snapten zij niets van onze securitisatie-‘deals’.

Om eerlijk te zijn: zelf had ik moeten oefenen met de uitspraak van ‘securitisatie’ om te voorkomen dat ik erover zou struikelen.

 » Lees verder