We gooien onze troep massaal over de schutting

21-09-18 08:37:00,

Wat je niet ziet, dat zie je niet. Dat gegeven komt ons al millennia heel goed uit wanneer het gaat over economische productie, maar erg duurzaam is het niet. Kan het ook anders?

Het tweede blokje is aan de beurt. Het tweede van de negen blokjes die getoond werden in figuur 3.2. Die zijn het resultaat van de combinatie van de Triple P (planet, people, profit) met mijn eigen Triade (pakken, spelen, breken), zoals beschreven in de aflevering van 22 juni. 

In de vorige afleveringen heb ik de beschrijving gegeven van het eerste blokje, dat planet combineert met pakken. Dat thema heette: Verovering

Vanaf deze aflevering schrijf ik over de combinatie van planet met spelen. Dat onderwerp heet Vervuiling. Ik ga in de loop van een aantal afleveringen laten zien wat er is gebeurd – en nog steeds gebeurt – nadat wij, mensen, de wereld hebben gepakt. Wat doen wij er nu allemaal mee?

Vervolgens – maar dat duurt nog even – zal ik het derde blokje behandelen, waarin planet gecombineerd wordt met breken. Getiteld: Vernietiging. Ook die tekst heb ik inmiddels (in eerste concept) geschreven. Lieve lezer, geloof het of niet: zo nu en dan ervaar ik tijdens het schrijven van deze teksten zulke hevige emoties dat ik even niet verder kan. 

Later pak ik dan de draad wel weer op, want: het moet verder. Eerst moet het huidige systeem, met zijn diepe economische wortels, grondig geanalyseerd worden, teneinde heldere randvoorwaarden te definiëren voor een beter economisch systeem. Dat betere systeem wordt het onderwerp van de volgende hoofdstukken, maar dat begint pas nadat ik alle negen blokjes heb onderzocht.

Dus nu gaan we eerst spelen met onze planeet.

3.2.2. Vervuiling (‘spelen’)

Sinds wij ieder continent bewonen, is de planeet Aarde in zijn geheel wettig eigendom van de mens, zoals het vorige gedeelte van het boek liet zien. Maar sinds de jaren 1970 gaan we nog een stapje verder: we gebruiken de wereld nu ook volledig. We hebben de wereld tot onze dienaar gemaakt,

 » Lees verder