Voedende handen worden niet gebeten: hoe senatoren ministeries helpen

Voedende handen worden niet gebeten: hoe senatoren ministeries helpen

25-09-18 08:30:00,

VVD-senator Anne-Wil Duthler stemde voor een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Één van die adviezen was: de aanstelling van privacyfunctionarissen bij de uitvoering van de Wmo. Haar eigen bedrijf leidt zulke mensen op. Maar Duthler is bij lange na niet de enige senator die ministeries adviseert.

Dit stuk in 1 minuut

  • Niet alleen bestuursfuncties zijn populair onder senatoren: bijna eenvijfde van alle 439 nevenfuncties zijn adviseursbanen. Via speciale commissies, overlegorganen of een eigen bedrijf adviseren de senatoren zelfs de ministeries die ze behoren te controleren .
  • Met name CDA, D66 en VVD-senatoren laten zich inhuren als adviseur: deze fracties nemen samen 73 procent van alle adviseursbanen voor hun rekening.
  • Wie een eigen bedrijf heeft, hoeft geen opdrachtgevers in het register van neveninkomsten op te nemen. Hoeveel senatoren zo de overheid adviseren, is dus onbekend. 
  • Follow the Money ontdekte dat het bedrijf van Anne-Wil Duthler (VVD) adviseerde over de Wet Wmo 2015. Een van de adviezen die werd overgenomen in de wet was het aanstellen van speciale privacyfunctionarissen. Via een ander bedrijf leidt zij deze functionarissen ook op.
  • Integriteitshoogleraar Hans van den Heuvel zegt dat dit staatsrechtelijk niet kan. ‘Senatoren moeten niet adviseren, maar controleren.’ 
  • Follow the Money doet al sinds juli onderzoek naar de nevenfuncties van Eerste Kamerleden. Alle artikelen uit deze reeks zijn hier te vinden.


Lees verder

Elektrohypersensitiviteit is geen groot politiek onderwerp. In alle Kamerstukken is het woord slechts negen keer terug te vinden. Toch buigt jonkheer, veeboer en kersvers Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) zich eind 2017 over de kwestie. Von Martels heeft een Australisch artikel van twee jaar terug gelezen. Dat stuk verhaalt over elektromagnetische straling van zendmasten of wifi, die mogelijk gezondheidsproblemen veroorzaakt. Ook meldt het dat Nederland in vergelijking met andere landen weinig voorzorgsmaatregelen treft.

Von Martels stelt zes schriftelijke vragen aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) en vraagt vooral om richtlijnen om de straling beperken. De bewindsvrouw antwoordt dat dit niet nodig is: er is immers niet wetenschappelijk bewezen dat gebruik van mobiele telefonie risico’s voor de gezondheid met zich meebrengt. Ze verwijst daarvoor naar het adviesorgaan van de overheid,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: