The Rights Forum organiseert zes bijeenkomsten in oktober – The Rights Forum

The Rights Forum organiseert zes bijeenkomsten in oktober – The Rights Forum

30-09-18 07:15:00,

Nieuws

Thema ‘Opstand’

Thema ‘Opstand’ / The Rights Forum organiseert zes bijeenkomsten in oktober

Het thema van de Maand van de Geschiedenis is dit jaar ‘Opstand’. In dat kader organiseert The Rights Forum in oktober bijeenkomsten in Amersfoort, Enschede, Lent, Tilburg en Zwolle, en samen met DocP een zesde bijeenkomst in Amsterdam. De toegang is gratis. Kom kijken en discussiëren!

Opstand in beeld: jonge Palestijnse vrouwen demonstreren tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever, Oost-Jeruzalem en Gaza. 

Op 3 oktober (Enschede) en 17 oktober (Lent) vertoont The Rights Forum de film Naila and the Uprising, die inzoomt op de rol van vrouwen tijdens de Eerste Intifada (1987-1993). De film van regisseuse Julia Bacha vertelt het levensverhaal van Naila Ayesh, een Palestijnse activiste die een centrale rol speelde tijdens de Eerste Intifada. Met het verhaal van Naila wordt duidelijk hoe belangrijk Palestijnse vrouwen waren tijdens deze periode van grootschalig protest – en hoe zij in vergetelheid zijn geraakt. Na afloop leidt The Rights Forum een discussie over het thema van de film.

Op 10 oktober (Amersfoort), 22 oktober (Zwolle) en 24 oktober (Tilburg) presenteert fotografe Gerdien Wolthaus Paauw haar project Jerusalem, heart of the city – Palestinian visions from within. In bezet Oost-Jeruzalem speelt het thema ‘Opstand’ permanent een rol in het leven van de Palestijnse bevolking. Wolthaus Paauw reisde in mei naar Oost-Jeruzalem om het menselijke gezicht van de opstand in beeld te brengen. Na de fotopresentatie leidt The Rights Forum een discussie over opstanden in Oost-Jeruzalem en andere bezette Palestijnse gebieden.

Op 12 oktober organiseren The Rights Forum en het Diensten- en Onderzoekscentrum Palestina (DocP) in Amsterdam een vertoning van de bekroonde documentaire The Truth: Lost at Sea, over de Gaza Freedom Flotilla die in 2010 probeerde de inhumane Israëlische blokkade van Gaza te doorbreken. De vloot werd in internationale wateren met grof geweld door Israëlische troepen tegengehouden. Zevenhonderd opvarenden, onder wie documentairemaker Rifat Audeh, werden ontvoerd en in een Israëlische gevangenis vastgezet. Tien opvarenden werden gedood.

Tijdens deze bijeenkomst vertelt Anne de Jong, werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, over haar deelname aan de Flotilla van 2010,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: