Macedonië blijft diep verdeeld over nieuwe naam

Macedonië blijft diep verdeeld over nieuwe naam

01-10-18 08:48:00,

Het referendum dat zondag in Macedonië gehouden werd over een nieuwe naam voor het land haalde bij lange na niet de benodigde opkomst van 50 procent van de kiesgerechtigden. De tegenstanders van de verandering bleven massaal thuis. Daarmee is het referendum niet geldig.

Premier Zoran Zaev had de gevoelige kwestie van de naamsverandering met hete referendum willen forceren, omdat hij in het parlement niet de benodigde twee derde meerderheid heeft om de grondwet te wijzigen. Zaev kwam met de Griekse regering overeen om zijn land Noord-Macedonië te noemen. Griekenland blokkeert namelijk de toetreding van Macedonië tot de Europese Unie en de NAVO, omdat de naam van het land gezien kan worden als een aanspraak op de gelijknamige Griekse provincie.

Zaevs sociaaldemocraten en zijn etnisch-Albanese bondgenoten willen tegen elke prijs toetreden tot de NAVO en de EU. In de afgelopen maanden bezochten diverse Europese en Noord-Amerikaanse functionarissen het land om de bevolking aan te moedigen voor te stemmen en voerden de sociaaldemocraten samen met organisaties uit het netwerk van George Soros intensief campagne.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Het heeft ertoe geleid dat er weliswaar een substantieel deel van de bevolking, zo’n 36% is komen stemmen in het referendum en dat die overwegend voor gestemd hebben. Niet omdat ze nou zo enthousiast zijn over de nieuwe naam ‘Noord-Macedonië’ – die trouwens zoveel mogelijk vermeden werd in de ja-campagne, maar vooral omdat ze hopen op deze manier de toetreding tot de EU te bespoedigen, waarvan ze welvaartsgroei verwachten.

Een en ander verandert echter niets aan de politieke verhoudingen in het land. De conservatieve VMRO-DPMNE is met 51 van de 120 zetels nog altijd de grootste partij van het land en mordicus tegen de naamsverandering. Als Zaev zijn grondwetswijzigingen door wil voeren zal hij tenminste een deel van de afgevaardigden van VMRO-DPMNE daarin mee moeten krijgen. Afgezien van onoorbare wijzen van beïnvloeding, lijkt dit onwaarschijnlijk.

Zaev dreigt de oppositie dan ook met vervroegde parlementsverkiezingen als ze niet instemmen met zijn grondwetswijzigingen. Voor de conservatieve oppositie, die van 2006 tot 2016 regeerde, zijn nieuwe verkiezingen een kans om zich electoraal te hernemen.

Overigens ligt de kwestie aan de Griekse kant al even verdeeld. Zo is regeringspartij Syriza voor het akkoord over de nieuwe naam voor Macedonië,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: