Rome gaat bescheiden in het rood | Uitpers

Rome gaat bescheiden in het rood | Uitpers

02-10-18 06:42:00,

De PD laat zich zien op de Piazza del Popolo. (repubblica.it)

Brussel en Rome maken zich klaar voor een krachtproef rond de begroting 2019 die de geel (Vijfsterrenbeweging)- groene (Lega) regeringscoalitie bekendmaakte. Brussel vindt een begrotingstekort van 2,4 % niet kunnen voor een lidstaat met een reeds zo hoge staatsschuld. Maar veel Italianen hadden op meer gehoopt, geel en groen hebben al redelijk wat verkiezingsbeloften ingeslikt met het risico hun achterban te ontgoochelen. Van de oppositie hoeven ze weinig te v rezen, die geeft verstek.

Beloften

De vorige regering Gentiloni, vooral steunend op de centrumlinkse Democratische Partij (PD), mikte op een deficit van 0,6 %. Daarvoor had ze allerlei maatregelen genomen om de uitgaven, ook de sociale, binnen de perken te houden. Het was de grote onvrede daarover en de aanlokkelijke beloften van M5S (Vijfsterren) van Luigi di Maio en van de Lega van Matteo Salvini die in maart zoveel kiezers hadden bekoord.

Lega en Vijfsterren waren het erover eens dat het ‘EU-carcan” op de begroting moest doorbroken worden. Nochtans was er bij de regeringsvorming zorg voor gedragen op de post Financiën een EU-compatibele partijloze technocraat te benoemen: Giovanni Tria. Die zou erover waken dat geel en groen de limieten niet overschreden. Tria vond vorige week dat ze dat wel deden en wou opstappen, maar president Sergio Mattarella weerhield hem daarvan. Zodat minister Tria nu in Brussel uitleg moet geven bij die begroting.

Bescheiden

Na de bekendmaking kwamen aanhangers van geel en groen feesten aan Palazzo Chigi, de ambtswoning van de premier in Rome. Ze waren blij dat de regering Brussel een neus zet, al zijn de begrotingsmaatregelen nochtans bescheiden in vergelijking met de beloften. De Lega beloofde een lage ‘flat tax’ op de inkomsten, maar voorlopig blijft dat beperkt tot de zeer kleine kmo’s. De flat tax van 23 en 33 % is nu beloofd voor binnen vier jaar.

De M5S beloofde de snelle invoering van de “reddito di cittadinanza’, staatsburgeruitkering voor personen en families die onder de armoededrempel zitten, zodat ze aan een minimum komen voldoende om van te leven: 780 euro voor een alleenstaande, 1170 voor een koppel, 1350 voor een koppel met één kind onder 14. Maar voorlopig blijft de uitkering beperkt tot gepensioneerden en werkzoekenden, in totaal 6,5 miljoen Italianen en niet-Italianen die al minstens tien jaar in het land verblijven.

 » Lees verder