De handel in ‘bushmeat’ explodeert: van Afrika tot bij ons in België

De handel in ‘bushmeat’ explodeert: van Afrika tot bij ons in België

03-10-18 07:55:00,

Vanavond brengt het VRT-programma Pano een reportage uit over de consumptie en handel van ‘bushmeat’ of vlees van wilde dieren, een fenomeen dat wereldwijd aan het exploderen is. De niet-duurzame jacht op diersoorten is mee verantwoordelijk voor de toenemende leegte van Afrikaanse bossen en savannes. Zoals uit de rapportage blijkt, zijn er belangrijke aanwijzingen om aan te nemen dat ook via Zaventem bushmeat Europa binnenkomt.

WWF roept de Belgische overheid en de transportbedrijven op om deze illegale handel tegen te gaan door douanecontroles aan te scherpen en in gesprek te gaan met consumenten.

Wereldwijd blijft het aantal wilde dieren in toenemende mate afnemen door de dramatische achteruitgang van hun leefgebied en niet-duurzame jacht. De consumptie van bushmeat (vlees van wilde dieren) maakt voor veel bevolkingsgroepen nog steeds een belangrijk deel uit van hun voedingscultuur, maar heeft ondertussen de grenzen van lokale gemeenschappen ver overschreden.

Sofie Ruysschaert, beleidsmedewerker wildlife: “De bevolkingstoename op het platteland en in de steden drijft, samen met de ontsluiting van vroeger ontoegankelijke gebieden, de handel in bushmeat omhoog. Dit wordt nog verder versterkt door de stijgende vraag vanuit consumenten in Westerse landen. Alhoewel de handel in vlees aan strenge (sanitaire) voorwaarden onderworpen is en bedreigde diersoorten wettelijk beschermd zijn, komen toch wekelijks grote hoeveelheden bushmeat illegaal vanuit Afrika binnen in Europa.

De Pano-reportage toont aan dat dit ook in België het geval is. Door douanecontroles aan te scherpen en in gesprek te gaan met de Belgische consumenten moet ons land haar verantwoordelijkheid nemen om de illegale handel in wilde dieren tegen te gaan en zo bij te dragen tot hun bescherming in de herkomstlanden.” 

3 miljoen ton per jaar

Sinds mensenheugenis is de consumptie van wilde dieren essentieel voor de overleving van mensen wereldwijd. Bushmeat zorgt nog steeds voor voedselzekerheid (soms tot 90 procent van de lokale consumptie van dierlijk eiwit) en een inkomstenbron voor armere families in landelijke regio’s. De bevolkingstoename brengt de vraag en het aanbod echter uit balans.

Bos- en mijnbouw zorgen voor een grotere toegankelijkheid van het binnenland door de aanleg van wegen en arbeiderskampen, waardoor nieuwe gebieden met meer gesofisticeerde methodes bejaagd worden. Elk jaar wordt er zo meer dan 3 miljoen ton bushmeat uit het Congo stroomgebied gehaald.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: