‘Journalisten moeten vechten voor hun beroep’

‘Journalisten moeten vechten voor hun beroep’

03-10-18 06:57:00,

Het Franse online dagblad Mediapart staat als een huis, zowel journalistiek als economisch. De voorbije jaren zette de nieuwssite onderzoeksjournalistiek opnieuw op de Franse landkaart. Onthullingen over een Zwitserse bankrekening deden de Franse begrotingsminister Jérôme Cahuzac de das om. Daarvoor waren er onder meer de affaire-Bettencourt en de onthullingen over de verkiezingscampagne van Nicolas Sarkozy die mee werd gefinancierd door Khadaffi.

Vandaag telt Mediapart 150.000 betalende abonnees. Voor clickbait en adverteerders is er geen plaats. Seuls nos lecteurs peuvent nous acheter is niet voor niets de baseline. Mediapart is er voor en door haar lezers.

Op Manifiesta 2018 was medeoprichter en gezicht van Mediapart Edwy Plenel te gast. Apache kon er uitgebreid praten met de man die politiek Frankrijk om de haverklap in verlegenheid brengt.

Plenel houdt er bijzonder uitgesproken en heldere ideeën over democratie op na. Niet in het minst over de rol daarin van media en journalistiek. ‘Journalisten hebben een verantwoordelijkheid in het hart van de democratie. Als Mediapart iets met succes heeft aangetoond, dan vooral dat journalisten kunnen en moeten blijven vechten om aan journalistiek te doen.’

Crisis van de onafhankelijkheid

In België was 2008 een zwart jaar voor de journalistiek. Het moet ergens in het najaar zijn geweest dat de toenmalige hoofdredacteuren van De Morgen en De Standaard, respectievelijk Klaus Van Isacker en Peter Vandermeersch, in de studio van Ter Zake eensgezind uitlegden dat de lopende ontslagrondes beide kranten beter zouden maken. Minder journalisten zou betere kranten betekenen. Wie die logica niet zag, was van slechte wil.

In Frankrijk deed de economische crisis instituten als Le Monde en Libération al eerder op hun grondvesten daveren. Uitgerekend op dat moment werd de kiem van Mediapart gelegd.

Plenel schetst de twee belangrijkste uitdagingen waar het Franse medialandschap mee werd geconfronteerd op het moment dat Mediapart het levenslicht zag. Maar vooral ook hoe Mediapart die uitdagingen in haar voordeel aanwendde.

‘Wij wilden de nederlaag van Libération en Le Monde ongedaan maken’

Edwy Plenel: ‘Om te beginnen was er de crisis van de onafhankelijkheid van de media. De maatschappij was in volle transitie. Traditionele media raakten in moeilijkheden en we zagen destructieve krachten in werking treden: aandeelhouders – mensen die niets met informatieverstrekking te maken hebben – zogen het leven uit de media,

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: