Kamer Probeert Onderzoek Steun aan Terroristen te Compliceren

Kamer Probeert Onderzoek Steun aan Terroristen te Compliceren

03-10-18 07:56:00,

Tweede Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar steun Syrische rebellenFoto: NU.nl
Tweede Kamer wil onafhankelijk onderzoek naar steun Syrische rebellen

02 oktober 2018 21:38Laatste update: 12 uur geleden

   

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er een extern en onafhankelijk onderzoek komt naar de steun die Nederland heeft verleend aan verschillende gewapende groepen Syrische rebellen. 
VVD, CDA, D66, CU, GroenLinks, PvdA en SGP willen dat de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken (CAVV) en de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) het onderzoek gaan uitvoeren. 
Het onderzoek moet zich richten op de steun in Syrië, maar moet ook leiden tot een nieuwe procedure met strengere regels voor het steunen van gewapende groeperingen in het buitenland. 

De Tweede Kamer debatteerde dinsdagavond met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) over een programma dat Nederland in 2015 is gestart. Daarbij zijn Syrische rebellen die streden tegen het regime van president Bashar Al Assad van zogenoemde niet-letale steun voorzien.
In het debat stonden drie vragen centraal: is de selectie van strijdgroepen correct verlopen, is de controle op de steun adequaat geweest en past de steun binnen de kaders van het volkenrecht? Ook vroegen Kamerleden om mogelijkheden om dergelijke programma’s beter te kunnen controleren. 
‘Kamer staat met bestaand beleid buitenspel’
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind zei dat de Kamer met het huidige beleid “buitenspel staat”. “We kregen geen inzage in wat voor hulp er is gegeven en waar de hulp naartoe ging”, zei hij. Sadet Karabulut (SP) vindt ook dat Kamerleden er te weinig zicht op hadden. “We konden niet controleren of de steun aan de voorwaarden voldeed”, aldus Karabulut. D66’er Sjoerd Sjoerdsma: “Dit moet in de toekomst anders.”
Hoewel de uitvoering van de steun die Nederland heeft verleend “beter had gekund”, vindt Blok niet dat er “onredelijk veel is misgegaan”. Hij is het wel met de Kamer eens dat de beoordeling van de geselecteerde groepen en controle “scherper” kon. Tegelijkertijd verwierp hij de suggestie dat Nederland met de steun op grote schaal terroristische organisaties heeft gesteund die massaal mensenrechten hebben geschonden.
Blok stelde voor om voortaan steun aan dergelijke groeperingen intensiever te behandelen in de Tweede Kamer. Hij is het met de Kamer eens dat dit in het vervolg “systematischer moet worden getoetst” en dat de volkenrechtelijke toets kan worden verbeterd.
Onthullingen door Nieuwsuur en Trouw 
De problemen met het steunprogramma kwamen in een reeks onthullende reportages van Nieuwsuur en Trouw aan het licht.  » Lees verder

%d bloggers liken dit: