Topman Total: “We leven in een wereld waarin één land haar wil oplegt” – Geotrendlines

Topman Total: “We leven in een wereld waarin één land haar wil oplegt” – Geotrendlines

03-10-18 07:55:00,

Eerder dit jaar besloot de Franse olieproduct Total zich onder druk van de Amerikaanse sancties terug te trekken uit Iran, terwijl het bedrijf een jaar eerder nog van plan was voor $4,8 miljard te investeren in een nieuw gaswinningsproject. Ook de inspanningen van de EU, Rusland en China om de internationale deal met Iran overeind te houden hebben het energiebedrijf niet op andere gedachten kunnen brengen. Dat zei de directeur van het energiebedrijf, Patrick Pouyanné, tijdens de plenaire sessie van het Russian Energy Week International Forum.

“We leven in een wereld waarin één land haar wil oplegt. Wij als Total, een wereldwijd bedrijf dat actief is in 130 landen over de hele wereld, kunnen ons niet veroorloven om het risico te nemen dat we verbannen worden van het gebruik van het Amerikaanse financiële systeem. Dat is de realiteit van deze wereld. De EU probeert wat stappen te zetten, die volgens mij meer gericht zijn op het midden- en kleinbedrijf dan op de grote bedrijven.”

Ook de Russische president Poetin werd gevraagd hoe hij naar de situatie met Iran en de Amerikaanse sancties kijkt. Hij zei daar het volgende over.

“Dit kwam te laat, maar beter laat dan nooit. Het kwam te laat, omdat de president van Frankrijk niet zo lang geleden in New York een toespraak hield over de noodzaak om de economische soevereiniteit van de Europese Unie te versterken en de afhankelijkheid van de Verenigde Staten te verkleinen. Dit is correct, dit klopt helemaal. Dit is het gebruik van politieke instrumenten om een concurrentievoordeel te behalen. Ik geloof dat niemand daar blij mee is, maar dat is feitelijk wat er aan de hand is. We zien het vandaag de dag gebeuren.

Dat zijn de omstandigheden die ons ertoe zetten om na te denken over nieuwe kansen, bijvoorbeeld om niet in dollars te handelen. En hierbij wil ik ook mijn gedachten herhalen, want ik geloof dat onze Amerikaanse partners een grandioze fout maken door het vertrouwen in de dollar als de enige wereldreservemunt te ondermijnen. Ze proberen letterlijk de tak van de boom af te breken waar ze op zitten. Dit is een typische fout die wordt gemaakt door wereldrijken. Mensen denken dat alles absoluut in orde is en dat alles zo solide is dat er geen enkele negatieve consequenties uit voort kunnen vloeien,

 » Lees verder