Beieren blijft burgerlijk | Uitpers

Beieren blijft burgerlijk | Uitpers

17-10-18 07:27:00,

Parlementsgebouw München (Foto: High Contrast – (https://commons.wikimedia.org)

De deelstaatverkiezingen in Beieren leverden de alom verwachte catastrofe op voor de regerende CSU. Die is er kennelijk niet in geslaagd de leegloop naar extreemrechts te stuiten, ook al nam ze grotendeels het discours van de AfD over. Of nu lessen worden geleerd is maar de vraag: meer dan waarschijnlijk wordt met behulp van een andere burgerlijke partij gewoon verder geregeerd. En in Berlijn krijgt bondskanselier Merkel het binnenkort  wel erg moeilijk.

Vlaanderen afschilderen als “Beieren aan de Noordzee” is misschien een afgezaagd grapje, maar vorige zondag leverden de verkiezingsuitslagen in beide contreien (voor gemeenteraden bij ons, voor het deelstaatparlement in Beieren) toch enkele merkwaardige parallellen op.

Een spectaculaire sprong voorwaarts voor de Groenen, een al even adembenemende duik naar voorheen ongekende diepten voor de sociaaldemocraten. En de vaststelling dat het voor de dominante rechtse partij niet loont om te proberen de extreemrechtse concurrenten de loef af te steken door gewoon hun discours over te nemen. Wie zich door zo’n discours laat verleiden ‘kiest dan toch liever voor het origineel’, zoals al vaker werd gewaarschuwd. Over die parallellen en wat daar (ook elders in Europa) allemaal achter schuilt, kunnen forse bomen worden opgezet. In afwachting daarvan beperkt dit stuk zich tot Beieren.

Eerst de cijfers: in vergelijking met de vorige deelstaatverkiezingen (in 2013) verliest de regerende CSU 10,5 procent van de stemmen en landt op 37,2 %. Dat is al bij al zelfs minder dramatisch dan de eerste prognoses lieten vermoeden, maar natuurlijk wel een opdoffer van formaat voor wie aan absolute meerderheden gewoon is geraakt. Voor de sociaaldemocraten (SPD) komt een vergelijkbaar verlies (van 20,6 naar 9,7 %) vooral psychologisch veel harder aan omdat zij daarmee zelfs onder de ‘magische’ grens van 10 procent zakken. De liberale FDP geraakt – na een lange nacht nagelbijten – met een bescheiden winst van 1,8 procent voor het eerst sinds vele jaren (met 5,1 %) weer nipt over de 5 %-drempel. De Groenen hebben met een winst van 8,9 % hun stemmenpercentage zo goed als verdubbeld tot 17,5. De extreem-rechtse AfD, de gevreesde nieuwkomer, behaalt meteen 10,2 %; dat is in feite aardig wat minder dan de regionale en nationale partijleiders hadden verwacht. Zij schrijven het uitblijven van de electorale aardverschuiving toe aan een typisch Beiers fenomeen: de ‘Freie Wähler’.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: