Israël veroordeelt Nieuw-Zeelandse vrouwen voor oproep tot boycot – The Rights Forum

21-10-18 09:39:00,

Nieuws

Lawfare

Lorde Nieuw-Zeeland Lawfare Shurat HaDin Popboycot PACBI boycot BDS Gaza

Lawfare / Israël veroordeelt Nieuw-Zeelandse vrouwen voor oproep tot boycot

Opnieuw staat Israëls ondemocratische wetgeving in de spotlights. Twee Nieuw-Zeelandse vrouwen zijn door een Israëlische rechtbank veroordeeld voor hun oproep tot een boycot van Israël. De vrouwen reageren gepast: met een actie voor Gaza.

Veroordeeld voor het oproepen tot een boycot: de Nieuw-Zeelandsen Justine Sachs en Nadia Abu Shanab.Givealittle  

Eind december 2017 annuleerde de Nieuw-Zeelandse zangeres Lorde een optreden in Israël, na daartoe te zijn opgeroepen door onder meer twee van haar landgenoten. Justine Sachs, van joods-Israëlische komaf, en Nadia Abu Shanab, van Palestijnse komaf, schreven Lorde een eloquente open brief, waarin ze hun oproep motiveerden.

In Israël leidde Lorde’s annulering tot grote woede, waarbij vooral de joodse Justine Sachs het moest ontgelden. Daarnaast werd een proces tegen de twee Nieuw-Zeelandse vrouwen aangespannen door de in lawfare (‘juridische oorlogvoering’) gespecialiseerde Israëlische organisatie Shurat HaDin.

‘Artistiek welzijn’

Shurat HaDin spande de zaak aan namens drie Israëlische tienermeisjes, die kaartjes hadden gekocht voor Lorde’s concert, dat gepland was voor 5 juni 2018. Zij kregen weliswaar hun geld terug, maar zouden door de annulering zijn geschaad in hun ‘artistieke welzijn’. Bovendien zouden Sachs en Abu Shahab met hun brief ‘schade hebben berokkend aan de goede naam’ van de drie meisjes ‘als Israëli’s en joden’. Hiervoor claimde Shurat HaDin een schadevergoeding van 11.300 euro.

Een rechtbank in Jeruzalem heeft hen nu in het gelijk gesteld, en de twee Nieuw-Zeelandse vrouwen veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 10.700 euro plus de proceskosten. Shurat HaDin-topvrouw Nitsana Darshan-Leitner sprak van een precedent. Zij waarschuwde dat, met dit vonnis in de hand, iedereen die oproept tot een boycot kan worden gedwongen tot compensatie van de schade.

Legitiem en alledaags

De rechtbank heeft nu gedemonsteerd hoe ver het begrip ‘schade’ kan worden opgerekt om een claim mogelijk te maken. Dat is het werkelijke precedent in deze zaak.

 » Lees verder