Waarom produceren we nog afval?

Waarom produceren we nog afval?

21-10-18 09:25:00,

Onze maatschappij heeft een uniek talent: het kost ons geen enkele moeite om de gevolgen van onze leefstijl af te wentelen op andere mensen, of op de natuurlijke omgeving. ‘Het komt wel goed,’ zeggen we dan. Of: ‘Het doet er niet toe.’ Toch kan ook een kind begrijpen dat zo’n houding ons op de lange termijn op zal breken. Hoe komt dat?

Met enige trots mag ik je melden dat ik in de afgelopen week ben gekozen tot de Duurzame Docent van het Jaar 2018, in de categorie Hoger Onderwijs. (De andere categorieën zijn Primair Onderwijs, Voortgezet Onderwijs en Mbo.) Dat is besloten door een Jury namens de Coöperatie Leren voor Morgen, waarvan de leden onder meer zijn: IVN, Greenpeace, Het Groene Brein, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, Duurzame Pabo, SME Advies, Studenten voor Morgen, Duurzaam MBO en de AOC Raad.

Uitreiking namens de Jury door André de Hamer van de Oorkonde Duurzame Docent Hoger Onderwijs 2018

Op mijn LinkedIn-pagina heb ik over de toekenning een berichtje geplaatst. Als je zo nu en dan een bericht of aankondiging van mij wilt ontvangen, stuur me dan een linkvoorstel op LinkedIn. Als je daarbij ‘Follow the Money’ vermeldt, zal ik je link zeker accepteren.

Op mijn LinkedIn-pagina heb ik ook een bericht gezet, waarin ik de publicatie meldde van de 25e aflevering van mijn boek op Follow the Money, afgelopen zondag. Dat bericht kun je gemakkelijk doorsturen aan anderen, als je wilt dat zij de afleveringen van het boek ook gaan volgen.

Maar nu: verder met het boek zelf. Ik begin zoals beloofd met het sluiten van kringlopen. Daarna trek ik een algemene conclusie: over achteloosheid.

3.2.2.5. Kringlopen sluiten

Je kunt nu niet bepaald zeggen dat het, twee decennia na het begin van het derde millennium, een revolutionaire gedachte is om te kijken hoe materiaalcirkels gesloten kunnen worden en externaliteiten geïnternaliseerd kunnen worden. Om te beginnen werkt de natuur al honderden miljoenen jaren met kringlopen, dus er is niet zo heel veel fantasie voor nodig om die ook in onze mensenwereld toe te passen. Maar zelfs voor de menselijke soort is het principe niet bepaald nieuw, want hergebruik en recycling worden al duizenden jaren toegepast. 

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: