De heist van de eeuw: bende van bankiers en speculanten maakt overheden 52 miljard euro lichter

22-10-18 02:26:00,

Vergeet de outcasts van de Spaanse heistserie Casa Del Papel. De daders van de grootste overval aller tijden droegen geen gekke maskers, maar maatpakken. Wapens hadden ze ook niet nodig. De hulp van banken en financiële wizzkids volstond. De bende van bankiers en speculanten maakte zo een slordige 50 miljard euro buit.

Van de Offshore Leaks, Lux Leaks, Swiss Leaks, Bahama Leaks en de Panama Papers had u waarschijnlijk al gehoord. Het zijn datalekken die tonen dat de rijksten der aarde hun fiscale plichten niet al te nauw nemen. Ze parkeren hun geld op rekeningen in belastingparadijzen om de fiscus te ontlopen.

Vorige week kwam er nog een lek bij. Het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) doorploegde 180.000 pagina’s waaruit blijkt dat een internationale samenzwering bankiers en beursgokkers verschillende Europese overheden op zijn minst 55,2 miljard euro lichter maakten.

De Duitse krant Die Zeit heeft het over de grootste overval aller tijden. Dat is een understatement als je bedenkt dat de tot nu grootste overval ooit – de roof van overheidsobligaties van de Britse Nationale Bank in 1990 – nog geen miljard dollar opleverde.

Complex

De CumEx-files danken hun naam aan de technische termen voor het verhandelen van aandelen met (cum) of zonder (ex) dividenden. Bij de overval werd gebruik gemaakt van twee mechanismen: CumEx en CumCum. Het gaat om complexe financiële constructies die toelaten om betaalde dividendbelasting dubbel terug te krijgen of een niet-betaalde belasting tóch terug te vorderen.

Het eerste is volstrekt illegaal en is dus belastingontduiking. Het tweede was tot voor kort in de meeste landen legaal en valt onder de belastingontwijking. Bij de twee mechanismes gaat het er om de aandelen te verkopen op het moment dat de dividenden worden uitbetaald. Bij CumEx worden de aandelen op de dagen rond de uitbetaling van het dividend – waarop een belasting moet worden betaald – zo vaak van eigenaar te doen wisselen dat de fiscus niet meer weet van wie het aandeel nu eigenlijk is. Het gaat niet om een echte verkoop, maar om het uitlenen van de aandelen aan stromannen. Verschillende kortstondige eigenaars kunnen dan de belasting terugvorderen (zonder dat ze die echt betaald hebben). De winst wordt onder elkaar verdeeld of uitbetaald in de vorm van commissielonen.

De Duitse overheid was met bijna 32 miljard euro het grootste slachtoffer.

 » Lees verder