Israël stelt sloop Khan al-Ahmar uit – The Rights Forum

Israël stelt sloop Khan al-Ahmar uit – The Rights Forum

22-10-18 02:18:00,

Nieuws

Na zware druk

Hagai El-Ad Avichai Mandelblit Fatou Bensouda Anata Kfar Adumim ICC Verdrijving oorlogsmisdaden Internationaal Strafhof Sloop Bedoeïenen Khan al-Ahmar B’Tselem Kolonisering Westoever

Na zware druk / Israël stelt sloop Khan al-Ahmar uit

Israël ziet voorlopig af van de sloop van Khan al-Ahmar en de deportatie van zijn bevolking. Het wil met de inwoners tot een akkoord komen over vrijwillig vertrek. De verrassende ontwikkeling is het gevolg van zware internationale druk.

Een inwoner van Khan al-Ahmar wacht op wat komen gaan. De bevolking vreest dat Israël het dorp over enkele weken alsnog zal slopen. Rima Essa / B’Tselem 

Israël heeft eieren voor zijn geld gekozen. Het ziet voorlopig af van de sloop van Khan al-Ahmar. Het bedoeïenendorp op de bezette Westelijke Jordaanoever kon ieder moment van de kaart worden geveegd. De Israëlische bulldozers stonden klaar. De bewoners dienden te vertrekken naar een door de bezetter aangewezen nieuwe woonplaats aan de rand van het stadje Abu Dis.

Andere locatie

Gisteren besloot de Israëlische regering tot ‘een paar weken’ uitstel om met de inwoners tot een akkoord te komen over een ‘vrijwillige verhuizing’ naar een andere locatie. Het zou daarbij gaan om een locatie op land dat toebehoort aan het Palestijnse dorp Anata, circa 750 meter verwijderd van Khan al-Ahmar. Volgens Israëlische media zouden de inwoners van Khan al-Ahmar drie jaar geleden al hebben laten weten bereid te zijn daarheen te verhuizen. Zes maanden geleden deden ze dat opnieuw. Beide keren negeerden de Israëlische autoriteiten het voorstel.

Maar in Khan al-Ahmar zijn de zorgen niet verdwenen, schrijft de nieuwswebsite Ynet. Het dorpshoofd zegt bereid te zijn tot een verhuizing van enkele honderden meters, zodat het dorp niet meer pal naast een drukke weg ligt. Maar het verlaten van het land dat nu door de bedoeïenen wordt gebruikt is onbespreekbaar, stelt hij. Van bereidheid naar Anata te vertrekken lijkt geen sprake. Andere inwoners vrezen dat Israël zijn oorspronkelijke plan over enkele weken alsnog zal uitvoeren.

 » Lees verder

%d bloggers liken dit: