Salvini scoort in match Brussel-Rome | Uitpers

23-10-18 06:18:00,

Botsende ego’s (eunews.it)

De EU-Commissie geeft de Italiaanse regering drie weken om haar begroting te  herzien, anders wordt ze afgewezen. Matteo Salvini, vice-premier en leider van de uiterst-rechtse Lega, vindt dit een oorlogsverklaring aan het Italiaanse volk, want dit is een begroting “voor het volk”. Brussel denkt Rome, met de hulp van de beruchte rating bureaus, onder druk te kunnen zetten; Salvini denkt te kunnen weerstaan met de dreiging van vervroegde verkiezingen, die hij op zijn één been zou winnen.

Rome voert ook aan dat het binnen de lijnen blijft. Een begrotingstekort van 2,4 % moet toch kunnen als anderen, zoals Frankrijk, met 2,8 % afkomen? Met die 2,4 % voeren de Italiaanse regeringspartijen –  Vijfsterrenbeweging M5S (Cinque Stelle) en  uiterst-rechtse Lega – slechts een zeer bescheiden deel uit van hun respectieve verkiezingsbeloften. En dat geeft spanningen in de coalitie waarbinnen de Lega steeds meer eerste viool speelt.

Lega wint

De provinciale verkiezingen van vorige zondag in Zuid-Tirol (Alto Adige) en Trentino hebben aangetoond wie van die spanningen volop profiteert: de Lega. Voor de eerste keer in de geschiedenis wint rechts, aangevoerd door de Lega, de meerderheid in Trentino. En in Bolzano/Bosen, hoofdplaats van Zuid-Tirol, is de Lega zelf verbaasd over haar resultaat: 30 %, een meerderheid van de etnisch-Italiaanse kiezers in dit overwegend Duitstalig gebied.

Tegelijk stort de M5S in. Een duidelijk signaal dat de Lega van  vice-premier Matteo Salvini volop in de lift zit en bij algemene verkiezingen haar percentage van maart, 17 %, wellicht zou verdubbelen. Dat ten koste van haar rechtse partners zoals Forza Italia van Silvio Berlusconi, maar ook ten koste van regeringspartner M5S. En dat maakt de Vijfsterren erg nerveus.

Nerveuze Sterren

Die nervositeit bleek vorige week toen vice-premier Luigi Di Maio van M5S in een rechtstreekse tv-uitzending de Lega ervan betichtte de fiscale amnestie achter zijn rug te hebben gewijzigd zodat witwassers er ook konden van genieten. Het is voorgelezen tijdens een kabinetszitting, ge hebt niet goed geluisterd, antwoordde de Lega. Maar om de lieve vrede bond ze toch maar in.

Want de Vijfsterren vond dat aan de kern van haar bestaan was geraakt; ze had elke samenwerking met Forza Italia uitgesloten omdat ze niet met fraudeurs wou te maken hebben. Op de bijeenkomsten van M5S is de meest gehoorde slogan ‘Onesta’,

 » Lees verder