Mozambique gaat tenonder aan gas voordat er een druppel is opgepompt

24-10-18 07:51:00,

In Mozambique is recent een van de grootste gasvoorraden ter wereld ontdekt. Internationale gas- en oliebedrijven als Anadarko, ENI, ExxonMobil en Shell staan in de rij. In theorie kan Mozambique veel geld verdienen aan het gas, maar de praktijk is heel anders. Begin van een reeks over hoe de Nederlandse belastingbetaler private bedrijven helpt om geld te verdienen in een straatarm land.

‘Het leven staat stil.’ Met boven ons een overdonderend heldere sterrenhemel praten we met Musa, Ismael en Kabili uit het dorp Quitupe in het uiterste noorden van Mozambique. ‘Elke dag kan de dag zijn dat we moeten vertrekken. Waarom zouden we nog nieuwe dingen ondernemen of onze huizen verbeteren?’

Musa, Ismael en Kabili zijn moe. Moe van het wachten, van de onzekerheid, van afspraken die niet worden nagekomen en van hun verzet.

Al zes jaar lang worden mensen als Musa Simango geconfronteerd met een onvermijdelijk lijkend vertrek van hun geboortegrond. Hetzelfde geldt voor de enkele duizenden andere inwoners van het schiereiland Afungi. Zij moeten wijken voor de komst van gasindustrie.

Gasvondst

In de jaren 2011 en 2012 doen gas- en oliemultinationals ENI uit Italië en het Amerikaanse Anadarko een grote ontdekking. Vlak voor de kust van Cabo Delgado, de meest noordelijke provincie van Mozambique, wordt ruim 7000 miljard kubieke meter aan gas gevonden. Dat is bijna drie keer de omvang van het Groninger gasveld. De waarde van de vondst loopt in de honderden miljarden.

Het IMF verwacht dat de investeringen rond de Mozambikaanse gasindustrie drie keer het totale bbp zullen bedragen

Op A-locaties langs de kust heeft ENI een uitvalsbasis gebouwd, geflankeerd door enkele nieuwe hotels. Er zijn plannen voor een vliegveld, een nieuwe haven, twee tot vier LNG-faciliteiten van een consortium onder leiding van Anadarko, een gas to liquid (GTL) fabriek waar Shell aardgas om wil zetten in vloeibare brandstof, en een kunstmestfabriek van het Noorse bedrijf Yara. Het gebied waar de LNG-faciliteiten en aanverwante industrie moet worden gebouwd, beslaat tussen de 4000 en 7000 hectare. Ongeveer 2500 mensen uit vier gemeenschappen zullen daarvoor moeten wijken. Anderen raken (een deel van) hun land kwijt.

Keerpunt

De impact van deze ontdekking is gigantisch. Arm gemaakt door de langdurige Portugese overheersing en een bloedige burgeroorlog — de strijd tussen de voormalige onafhankelijkheidsstrijders van Frelimo,

 » Lees verder