Topman UNRWA ontkracht mythen Israël-lobby over Palestijnse vluchtelingen – The Rights Forum

24-10-18 05:15:00,

Nieuws

Recht van terugkeer

PVV Hanna Luden Joël Voordewind Kees van der Staaij SGP ChristenUnie recht van terugkeer vluchtelingen Sigrid Kaag UNRWA CIDI antisemitisme Israël-lobby Trump nieuwsanalyse

Recht van terugkeer / Topman UNRWA ontkracht mythen Israël-lobby over Palestijnse vluchtelingen

Palestijnse vluchtelingen zijn niet de enigen voor wie de vluchtelingenstatus erfelijk is, en in schoolboeken voor kinderen van Palestijnse vluchtelingen zijn nooit antisemitische teksten aangetroffen. Op bezoek in Nederland ontzenuwde UNRWA-topman Pierre Krähenbühl de mythen die door de Israël-lobby worden gebruikt om de Palestijnse vluchtelingen hun rechten te ontzeggen.

Zoals veel andere Palestijnen in Gaza is deze vrouw in het Beach-vluchtelingenkamp aangewezen op een houtvuurtje om te koken, de was te doen en haar woning te verwarmen.Tamer Hamam / UNRWA 

‘Palestijnse vluchtelingen vormen de enige vluchtelingenpopulatie ter wereld bij wie de vluchtelingenstatus overgaat op kinderen en kleinkinderen.’ Het is een bewering die haaks staat op de werkelijkheid, maar om de haverklap naar voren wordt gebracht. Doel daarvan is de nakomelingen van de oorspronkelijke Palestijnse vluchtelingen hun rechten te ontzeggen: hun recht op steun, en vooral hun recht op terugkeer naar hun voormalige woonplaatsen in het huidige Israël, en op compensatie voor hun door de staat Israël afgenomen eigendommen. Op basis van het internationaal recht en de universele mensenrechten komen vluchtelingen die rechten toe.

Offensief

Onder aanvoering van de Israëlische regering en de Amerikaanse president Trump is het fabeltje dit jaar het speerpunt in een heus offensief, dat mede is gericht op de ontmanteling van de VN-organisatie die sinds 1949 steun verleent aan Palestijnse vluchtelingen in de regio, de UNRWA. De organisatie wordt afgeschilderd als een instituut dat ‘het vluchtelingenprobleem in stand houdt’ door de vluchtelingenstatus ‘overerfbaar’ te maken. Volgens premier Netanyahu houdt de organisatie ‘het narratief van het zogenaamde recht op terugkeer in stand met als doel de staat Israël te elimineren, en moet de UNRWA verdwijnen’. Trump staakte eerder dit jaar botweg de Amerikaanse bijdrage aan de UNRWA,

 » Lees verder