Aan de horizon gloort een Frans vredesplan – The Rights Forum

25-10-18 08:10:00,

Nieuws

Deal of the Century

Jared Kushner vredesproces tweestatenoplossing Jeruzalem Trump nieuwsanalyse

Deal of the Century / Aan de horizon gloort een Frans vredesplan

Is Trumps ‘Deal of the Century’ eind november nog steeds onzichtbaar, dan presenteert Frankrijk een eigen vredesplan. Dat melden Israëlische media. Volgens Trump kunnen we het Amerikaanse plan binnen enkele maanden verwachten.

De Franse president Macron en president Abbas van de Palestijnse Autoriteit tijdens een ontmoeting in Parijs in december 2017.Al-Manar 

Het Franse voornemen werd deze week wereldkundig gemaakt door twee Israëlische televisiestations. Zij waren geïnformeerd door een zestal Israëlische parlementariërs, die op hun beurt waren gebriefd door een hoge functionaris van Israëls ministerie van Buitenlandse Zaken. Frankrijk noch Israël wil het bericht officieel bevestigen.

De Franse president Emmanuel Macron zou willen wachten tot een paar weken na de Amerikaanse midterm-verkiezingen van 6 november. Is het Amerikaanse plan dan nog niet geopenbaard, dan legt hij zijn eigen plan op tafel. Over de inhoud daarvan werden geen mededelingen gedaan.

Hoe het met het door Trump als ‘Deal of the Century’ aangekondigde Amerikaanse vredesplan staat is onduidelijk. Meermalen leek onthulling nabij, maar gebeurde er niets. Eind september kondigde Trump aan dat het ‘binnen twee, drie of vier maanden wordt gepresenteerd’.

Amerikanen sluiten consulaat Jeruzalem

De inhoud van het Amerikaanse plan is, althans voor het publiek en voor de Palestijnen, een goed bewaard geheim. Wel duidelijk is dat Trump rigoureus breekt met het in 1993 (Oslo-akkoorden) ingezette ‘vredesproces’, dat moest leiden tot realisering van de beroemde tweestatenoplossing. In een zeldzaam televisieoptreden bevestigde Jared Kushner, schoonzoon en topadviseur van Trump en hoofdarchitect van het vredesplan, deze week dat Trump ook op dit dossier had besloten het eens helemaal anders te doen. Het vredesproces had niets opgeleverd en ging overboord, het was tijd voor een frisse wind.

Tot dusver blaast die wind de Palestijnen met orkaankracht in het gezicht. Afgelopen week nog, terwijl de ogen van de wereld waren gericht op het Saudische consulaat in Istanbul, maakte de regering-Trump bekend dat het Amerikaanse consulaat-generaal in Jeruzalem zal worden ondergebracht bij de in mei geopende Amerikaanse ambassade in de stad.

 » Lees verder